A puncsok az angolszász konyha szerves részét képezik 1675 óta. A punch szó maga Indiából származik, jelentése: öt. A név utal az összetevők számára, ami azonban nem az italfajták, hanem a típusok száma: párlat, víz vagy tej, citrusok, cukor és gyümölcsök. A punch bowle, azaz a puncsostál a németeknél egyszerű bowle néven terjedt el, bár ezek az italok inkább hidegek, fűszeresek, borral, habzóborral vagy pezsgővel, illetve gyümölcsökkel készülnek. Innen ismerjük mi is a bólét idestova kétszáz éve.
Fűszeres, almás bólé
Hozzávalók
- 4 dl 100%-os almalé
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 dl vaníliaszirup
- 1 citrom leve
- 1 piros chili kimagozva, karikákra vágva
- diónyi friss gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 3 dl száraz pezsgő
A díszítéshez:
- alma és hámozottgyömbér-szeletkék
Elkészítés
A vaníliás cukrot oldjuk fel az almalében. Egy nagy tálba öntsük össze az összes hozzávalót a pezsgő kivételével, majd jól keverjük át.
Tálalás előtt legalább 1 órán át tartsuk a hűtőben, és a pohárba töltés előtt öntsük hozzá a pezsgőt. Longdrinkes pohárban kínáljuk.
Megjegyzés
2 adag lesz belőle.