Szufléérzés, annak a frásza nélkül. Egy dolog fontos csupán: csakis közvetlenül tálalás előtt készítsük. Cserébe még egy nagy ebéd után is mindenki örül neki, mert könnyű, nem terhelő finomság.
Narancsos-vaníliás tojásfelfújt
Hozzávalók
- 2 narancs, a héja lehámozva és gyufaszálnyi csíkokra vágva
- 8 evőkanál + 7 dkg cukor
- 6 tojás, szobahőmérsékleten
- 2 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- ½ evőkanál finomliszt
- só
- 3 dkg vaj
A díszítéshez:
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés
Egy kb. 1 literes edényben ½ liter vizet forralunk, és a narancshéjcsíkokat néhány percig főzzük benne. Leszűrjük őket, a vizet kiöntjük, majd ugyanebben az edényben 8 evőkanál vízből és 8 evőkanál cukorból szirupot olvasztunk. Beleszórjuk a megblansolt narancshéjakat, és kevergetve közepes lángon 5–10 percig főzzük, amíg a szirup besűrűsödik. Félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat egy nagyobb keverőtálba csorgatjuk, a fehérjéket egyelőre félretesszük. A sárgájákhoz adjuk a 7 dkg cukrot, a narancslikőrt, a vaníliát és a lisztet, majd robotgéppel fehéredésig verjük.
A robotgép karjait elmossuk, tisztára töröljük, és a tojásfehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük. A habból egy nagyobb kanálnyit elkeverünk a tojásos keverékben, hogy kicsit fellazítsuk vele, majd fakanállal a maradékot is beleforgatjuk óvatosan.
Egy kb. 23 cm átmérőjű sütőálló serpenyőben, amelynek a nyele is bírja a sütő melegét, megolvasztjuk a vajat, és az egész serpenyő belső felületét bevonjuk vele. A habos keveréket a serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon sütni kezdjük a tűzhelyen. Amikor a tojáshab kezd felemelkedni (kb. 2-3 perc elteltével), a serpenyőt áttesszük az előmelegített sütőbe, és 8–10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A serpenyőben porcukorral meghintve és a szirupos narancshéjat a tetejére kanalazva azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.