A csülök minden bizonnyal a sonka legfajsúlyosabb, legtartalmasabb része. Ezért illik olyan jól hozzá a naranccsal, sherryvel, fűszerekkel frissített máz!
Narancsos-sherrys füstölt csülök
Hozzávalók
- 1 füstölt, csontos csülöksonka (kb. 1½–2 kg)
- 2 nagy narancs leve
- 15 dkg narancslekvár
- 1 dl száraz sherry
- ½ citrom leve
- 1 fahéjrúd
- 2 db csillagánizs
- 1 evőkanál gyömbérpor
- ½ evőkanál fokhagymapor
- 1 nagy narancs, gondosan lemosva, vékony karikákra vágva
- 10–15 szem szegfűszeg
Elkészítés
A csülköt egy nagy, legalább 6 literes fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Ezután leöntjük róla a vizet, újra töltjük, újra felforraljuk, majd azt is leöntjük.
Harmadszor is felengedjük hideg vízzel, és amikor felforrt, visszavesszük a tűz erejét, és a csülköt éppen csak gyöngyöző forrásban tartva 1 órát főzzük. Levesszük a tűzről, és 1 éjszakán keresztül ebben a vízben hagyjuk hűlni.
Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a mázat. Ehhez egy kb. 1½ literes lábosban összekeverjük a narancslevet a narancslekvárral, a sherryvel, a citromlével, majd összemelegítjük a fahéjrúddal, a csillagánizzsal, a gyömbérporral és a fokhagymaporral. Lefedve 15 percre félretesszük. A csülköt egy mélyebb sütőtálba fektetjük, és a bőrét éles késsel kb. 2 cm-es csíkokban sekélyen bevagdaljuk, majd ugyanezt átlósan is megtesszük.
A mázból a fahéjat és a csillagánizst kiemeljük, és a tepsibe dobjuk. Egy ecset segítségével gondosan megkenjük a csülköt a mázzal. A narancsszeleteket a szegfűszegekkel a csülökhöz tűzzük, és ezeket is átkenjük a mázzal.
Végül 2 dl vizet öntünk a csülök mellé, és a tepsit alufóliával gondosan, akár 2 rétegben lefedjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A kellő sütési időt így számoljuk ki: egyszeri 30 perc, valamint a csülök minden ½ kg-jaként további 20 perc, tehát egy 1½ kg-os példány esetén 90 perc.
Közben a csülköt néha meglocsoljuk a tepsi alján összegyűlt lével, majd újra lefedjük. A sütés befejezésekor a sütőt 200 fokra melegítjük, a csülökről levesszük az alufóliát, és a maradék páccal átkenjük. További 10–20 percig sütjük, hogy a felülete szép piros legyen. Közben nézzünk rá gyakran, mert a máz a cukortartalma miatt megéghet.
A megsült csülköt vágódeszkára helyezzük, alufóliával lefedjük, legalább 20 percig pihentetjük, majd felszeleteljük, és a tepsiben megmaradt lével együtt tálaljuk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.