Ránézésre és aztán megkóstolva sem mondaná senki, milyen kevés munka van vele. Hál’ isten, egyre jobb minőségű friss leveles tésztákat kapni. És mikor lenne érdemesebb használni őket, mint nyáron, amikor a legnehezebb házilag készíteni?
Zöldséges lepény
Hozzávalók
- 1 csomag friss leveles tészta
- 1 közepes cukkini, hajszálvékony szeletekre vágva
- 1 kisebb padlizsán, hajszálvékony szeletekre vágva
- 1 paradicsom, hajszálvékony szeletekre vágva
- ½ fej lila hagyma, hajszálvékony szeletekre vágva
- 1 evőkanál olaj
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
- késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 ág friss rozmaring, levelei apróra vágva
- 3 dkg frissen reszelt parmezán
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A leveles tésztát papírostul egy 30×40 cm-es tepsibe simítjuk. Egy kés fokával kb. 2 cm széles keretet rajzolunk a tésztába, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne vágjuk teljesen át. A kereten belüli részt sűrűn megszurkáljuk egy villával.
A zöldségszeleteket vegyesen, egyenletes rétegben elrendezzük a tésztán. A felületüket óvatosan megkenjük olajjal.
Egy kis keverőpohárban enyhén felverjük a tojásokat a tejszínnel, kevés reszelt szerecsendióval és az apróra vágott rozmaringgal ízesítjük, majd óvatosan szétöntjük a zöldségrétegen úgy, hogy a kereten belül maradjon a keverék. A zöldséglepényt egyenletesen megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük a reszelt parmezánnal.
Az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés
6 előételnyi adag lesz belőle.