Családi hagyomány nálunk az úti süti. Amikor először indultunk nyaralni Horvátországba a későbbi férjemmel – legalább 30 éve, de máig felejthetetlen élmény a hosszas éjszakai zötykölődés az első Trabantunkkal –, előtte kimentünk Fótra elköszönni a szüleihez. „Jól fog esni majd nektek, meglátjátok” – mondta az édesanyja, amikor a kezünkbe nyomott egy fémdobozt, tele saját sütésű, baracklekváros linzerkoronggal. Milyen igaza volt, főleg hajnal három körül. Azóta is ha nekivágunk egy-egy hosszabb autóútnak, viszünk magunkkal úti sütit. Viszont nemrégiben egy olyan autós kalandozásra készültünk, amelyhez tudtam, csatlakozik majd Hanna lányom egyik barátnője is, aki glutén- és tejfehérje-allergiás. Ekkor találtam ki az alábbi kekszet: a tésztája egyáltalán nem linzer, viszont gazdagon mandulás; a tölteléke pedig egészségesebb a baracklekvárnál, hiszen nincs benne pluszcukor.
Mandulás keksz sárgabarackkal
Hozzávalók
- 5 dkg mandula
- 25 dkg natúr mandulavaj
- 1 tojás
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 dkg nádcukor
- 2 evőkanál chia mag
Az összeállításhoz:
- 15 dkg magozott aszalt sárgabarack
- 1 biocitrom
- ¼ teáskanál kurkuma
- 1 csipet só
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt fektetünk 2 db 30×40 cm-es lapos tepsire.
A mandulát egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve megpirítjuk, és ha kihűlt, durvára vágjuk.
A mandulavajat és a tojást robotgéppel összekeverjük – rövid ideig szabad csak ügyködni, mert ha hosszan keverjük, a mandulavaj megkeményedhet. Hozzáadjuk a durvára vágott mandulát, a mandulalisztet, a nádcukrot és a chia magot, majd gyorsan összegyúrjuk az egészet.
Enyhén nedves kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából, és egymástól 3 cm-re tesszük a tepsiken. Ezután enyhén nedves tenyérrel finoman megnyomjuk őket, hogy 3 mm vékony, 6 cm átmérőjű korongokká lapuljanak.
A kekszeket megsütjük 8 perc alatt, egyik tepsivel a másik után.
Az összeállításhoz az aszalt barackot, a citrom reszelt héját, 2 evőkanál friss citromlevet, 2 evőkanál vizet, a kurkumát és a csipet sót botmixerrel összepépesítjük. Ezzel a sárgabarackos krémmel töltjük össze a kihűlt kekszeket.
Megjegyzés
Kb. 20 db lesz belőle.