Lépjünk túl a gesztenye klasszikus felhasználásán, és próbáljuk ki a gesztenye ízét sósan is. A megmaradt zellerolajat pedig felhasználhatjuk vegán majonézhez, salátára vagy zöldségturmixba.
Gesztenyekrémleves saját készítésű zellerolajjal
Hozzávalók
A zellerolajhoz:
- 5 evőkanál apróra vágott zellerlevél
- 1 dl szőlőmagolaj
A leveshez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 kisebb sárgarépa, vékony karikákra vágva
- 1 szárzeller, vékony szeletekre vágva
- 30 dkg hámozott sült vagy főtt gesztenye, apróra vágva
- 1 l zöldségalaplé
A tálaláshoz:
- 1 dl meleg kókusztejszín
Elkészítés
A zellerlevelet késes betétű robotgépbe szórjuk, és a szőlőmagolajjal együtt krémesre dolgozzuk (ha kell, néhány csepp hideg vízzel hígítjuk), majd tálalásig félretesszük.
Egy 2 literes lábasban felhevítjük az olívaolajat, és közepes lángon pár perc alatt megpároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépa-karikákat és a zellerszeleteket, majd néha megkeverve 6–8 perc alatt átpirítjuk a zöldségeket. Ezután a lábosba szórjuk az apróra vágott gesztenyét is, az egészet felöntjük 5 dl zöldségalaplével, és takaréklángon lefedve, néha megkeverve, 10–15 perc alatt puhára főzzük.
A levest botmixerrel pürésítjük úgy, hogy közben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék 5 dl alaplevet. Ezután átszűrjük, és újra felforraljuk.
A kész levest tálkákba merjük, adagonként 1 teáskanálnyi zellerolajjal elkevert, meleg kókusztejszínnel díszítjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.