Finom kortyolnivaló a nagy hajrában. Könnyű összeállítani, aztán elforrdogál magában. Hatalmas adag kényeztető finomság.
Karácsonyi puncs
Hozzávalók
- 1 fahéjrúd
- 3 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 közepes érett ananász
- 1 kisebb papaja, falatnyi kockákra vágva
- 2 nagy alma, falatnyi kockákra vágva
- 1 banán, falatnyi kockákra vágva
- 35 dkg vegyes cukrozott aszalt gyümölcs (pl. Exotikus mix)
- 10 dkg aszalt szilva
- 12 dkg mazsola
- 5 dkg kókuszchips
- ½ teáskanál só
- 30 dkg cukor
- 5 dl rum
Elkészítés
Egy legalább 5 literes fazékban a fahéjjal, a szegfűszeggel és a csillagánizzsal fűszerezve 3 liter vizet forralunk.
Az ananászt folyó víz alatt kefével alaposan megmossuk, majd megtisztítjuk a gyümölcsöt. A héját félretesszük, a húsát pedig a torzsája nélkül szintén falatnyi kockákra vágjuk.
Az ananászhéjakat a fűszeres, forrásban lévő vízbe tesszük, és mérsékelt lángon kb. 10 percig főzzük. Ekkor kiemeljük a héjakat, és kidobjuk.
A felkockázott friss és aszalt gyümölcsöket a kókuszchipsszel együtt a forró, ananászízű fűszeres vízbe szórjuk, majd belekeverjük a sót és a cukrot is. Lefedve, takaréklángon, gyöngyöző forrásban tartjuk 45 percig.
Végül felöntjük a rummal, és csészékbe merve, a gyümölcsökkel együtt forrón kínáljuk.
Megjegyzés
10–12 adag lesz belőle.