Édességek

Churros

A világban számos olyan recept van, amelyben ugyanazokat a hozzávalókat variálják, sőt ugyanolyan lesz a tésztájuk is, de a végeredmények mégis eltérnek egymástól. Mert vegyünk például néhány tojást, egy kis lisztet, tejet, cukrot, vajat, és kavarjunk belőlük úgynevezett égetett tésztát. Sütőben sütve készíthetünk belőle az Oszták-Magyar monarchiát idéző képviselőfánkot, olasz profiterolt vagy a franciák büszkeségét, a croquembouche-t. Ám abban az esetben, ha hanyagoljuk a sütőt, és inkább forró olajba szaggatjuk kanállal a tésztát, akkor gömbölyű egérfánkokat, kakaóporba forgatva pedig ördögpirulákat készíthetünk. Vagy habzsákot ragadva hosszú, csíkszerű fánkokat is nyomhatunk bele az olajba. Ha frissiben meghempergetjük őket fahéjas porcukorban, azon nyomban megkóstolhatjuk az átmulatott madridi éjszakák legjobb macskajajos reggelijét, a churrost.

Churros

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (60 értékelés, átlag: 3,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 2½ dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 12 dkg finomliszt
  • 4 tojás
  • A sütéshez:

  • bőven olaj
  • A tálaláshoz:

  • őrölt fahéjjal kevert porcukor

Elkészítés

1

Egy kisebb fazékban mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk a tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Ha a vaj már felolvadt, a cukor pedig feloldódott, a fazékba szórjuk a lisztet. Rögtön takarékra csavarjuk alatta a lángot, és fakanállal erőteljesen, kitartóan addig keverjük, amíg fényes és sűrű masszát nem kapunk. Elsőre zavaró a látvány: olyan, mintha valami elrontott csirizféle lenne. De nyugalom, néhány perc alatt rendbe jön minden. A masszát áttesszük egy nagy keverőtálba, és kicsit szétterítjük, hogy gyorsabban kihűljön. Végül robotgéppel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és a tésztával megvagyunk.

2

A sütéshez egy nagy lábosba annyi olajat öntünk, hogy 3-4 centi vastagon álljon benne, és mérsékelt tűzön felforrósítjuk. Ha egy szikkadt kenyérkocka 30 másodperc alatt aranybarnára pirul benne, akkor megfelelő a hőmérséklete, elkezdhetjük a sütést. A tésztát csillagcsöves habzsákba tesszük, és kb. 10 centis csíkokat nyomunk belőle a forró olajba. Minél szélesebb a cső nyílása, annál egyszerűbb vele a dolgunk. A tésztacsíkokat 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük, és közben néhányszor megfordítgatjuk őket, hogy egyenletesen piruljanak.

3

A kész fánkokat szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük, és azon melegében fahéjas porcukorba forgatjuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet