Édességek

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (148 értékelés, átlag: 3,58 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 10 dkg porcukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 30 dkg liszt
  • ½ citrom reszelt héja
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • a kenéshez 1 db tojás
  • A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 6 dkg mazsola
  • 4 dkg búzadara
  • 4 dkg vaníliás pudingpor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 16 dkg cukor
  • A kenéshez:

  • 10 dkg baracklekvár
  • A windhabhoz:

  • 18 dkg cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • a tetejére 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

1

A linzertésztával kezdünk. Egy közepes méretű keverőtálban összekeverjük a porcukrot, a vaníliát, a lisztet és a citrom reszelt héját.

2

Belekockázzuk a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját.

3

Összemorzsoljuk a liszttel, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, de éppen csak addig, hogy összeálljon a tészta.

4

Fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

5

Közben elkészítjük a túrótölteléket. A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük. A mazsolát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót.

6

Visszatérünk a tésztához: lisztezett deszkán kézzel téglalap alakúra lapítjuk, majd sodrófával 5 mm vastag, 28×35 cm méretű téglalapot nyújtunk belőle.

7

Egy 30×40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztalapot áttesszük a tepsibe, majd villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt megsütjük a sütőben. Ha kivettük, a tetejét még forrón megkenjük baracklekvárral.

8

A sütő hőmérsékletét visszavesszük 160 fokra. A túrótölteléket egyenletesen rákenjük a tésztára, és visszatesszük a sütőbe 25 percre.

9

A windhabhoz a tojásfehérjéhez adjuk a cukrot és elkeverjük. Gőz fölött, lassú tűzön elkezdjük melegíteni, közben habverővel folyamatosan kevergetjük, de nem verjük. Az 55 fokot ne lépjük túl, ezt maghőmérővel folyamatosan ellenőrizhetjük. Ha nincs ilyenünk, addig melegítsük, amíg beleérintve már épp csípi az ujjunkat.

10

Átöntjük egy keverőtálba, és kihűlésig robotgéppel keverjük, hogy kemény hab legyen belőle.

11

A habot habzsákba kanalazzuk, és átlósan egymás mellé csíkokat nyomunk belőle a túrótöltelékre.

12

A tetejére vékonyan porcukrot szitálunk, és betesszük a sütőbe 5 percre, hogy a hab kicsit megbőrösödjön.

Megjegyzés

20 szelet lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet