Édességek

Az én mézeskalácsom


Az én mézeskalácsom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (123 értékelés, átlag: 3,60 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 40 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 tasak mézeskalács-fűszerkeverék (elég ennek a fele is, ha nem akarom olyan intenzívre az ízét)
  • reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 kg finomliszt (lehet belőle valamennyi teljes kiőrlésű)
  • Írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20-25 dkg porcukor
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé

Elkészítés

1

A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, majd hűlni hagyom.

2

A tojásokat a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel, a reszelt héjakkal és a citromlével összekeverem a kézi robotgéppel.

3

Felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta szinte kenődik, de így jó!

4

A tálat lefedem és 1 éjszakára hűtőbe teszem.

5

Másnap kiszakítok belőle egy kisebb adagot és lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.

6

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig sül. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.

7

Az írókához a tojásfehérjét robotgéppel alaposan kikeverem a porcukorral kb. 5-6 perc alatt, majd a végén hozzákeverem az ecetet vagy a citromlevet is, Habzsákba töltöm, a végére pici lyukat vágok ollóval, majd megrajzolom a mézeskalácsokat.

Talán ez is érdekelhet