Régi szokás elrejteni benne egy egész mandulaszemet, és tálaláskor izgatottan várni, lesni, vajon ki lesz az a szerencsés, akihez jut. Ebben az elbújtatásban ugyanaz a szokás érhető tetten, mint vízkeresztkor a „királyi” süteményekben: a francia galette de Rois, a portugál bolo Rei és a spanyol roscón de Reyes mind olyan édesség, amelyben elrejtenek valamit. Sokan ma már csak a játékos örömöt látják benne, pedig ezek mindegyike jelképes utalás arra, ahogyan Jézust bújtatták el Heródes rendelete miatt. És még valami: a tejberizst apró, kerek szemű rizsből készítsük, hogy minél krémesebb legyen. Kiváló hozzá a rizottórizs, főleg az arborio, a carnaroli vagy a vialone nano fajták.
Mandulás tejberizs
Hozzávalók
- 15 dkg kerek szemű rizs
- ½ teáskanál só
- 1 liter tej
- 10 dkg hámozott mandula, apróra vágva
- 1 vaníliarúd
- 1 szem hámozott egész mandula
- 15 dkg cukor
- 5 dl hideg habtejszín
- 5 dkg porcukor
A meggymártáshoz:
- 1 üveg 68 dkg-os magozott meggybefőtt (a gyümölcs tömege: 35 dkg)
- 1½ evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál hideg víz
Elkészítés
A rizst szűrőbe tesszük, hideg víz alatt átöblítjük, majd egy kb. 22 cm átmérőjű, 3 literes edényben felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, és mérsékelt lángon, lefedve, néha megkeverve kb. 8 percig főzzük, hogy a vizet majdnem teljesen magába szívja.
A tejet az apróra vágott mandulával együtt egy másik edényben forráspontig melegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről, aztán magunk mellé készítjük.
Visszatérünk a rizshez. Miután magába szívta a vizet, hozzáöntjük a forró mandulás tejet, és alaposan elkeverjük vele. Ezután hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és az üres vaníliarudat, majd mérsékelt tűzön, lefedve, gyakran megkeverve kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ennyi idő alatt magába szívja a tejet is.
A megfőtt tejberizst lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az egész mandulát, és azonnal belekeverjük a cukrot is, hogy mielőbb felolvadjon benne. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, aztán kiszedjük belőle az üres vaníliarudat.
A hideg tejszínt a porcukorral együtt robot géppel habbá verjük egy tálban, majd fakanállal a kihűlt tejberizshez forgatjuk. A habos tejberizst tálalásig a hűtőben tartjuk.
A meggymártáshoz a meggybefőttet a levével együtt egy kb. 2 literes edényben megmelegítjük. Az étkezési keményítőt és a vizet simára keverjük egy kis tálkában, hozzáadjuk a meleg meggybefőtthöz, és az egészet kézi habverővel kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.
Tálaláskor a habos tejberizst szétosztjuk 6 tálkában – az lesz a szerencsés, akihez az egész mandula jut –, és a meleg meggymártást rákanalazzuk, esetleg külön melléadjuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.