Békebeli sütemény: omlós és illatos. 3 hétig eltartható.
Vaníliás-mogyorós kifli
Hozzávalók
- 10 dkg török mogyoró
- 25 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
A hempergetéshez:
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy 30×40 cm-es sütőpapíros tepsiben a mogyorót 5 perc alatt megpirítjuk. Ha kihűlt, konyharuhával ledörzsöljük a héját, majd finomra őröljük.
A őrölt mogyorót, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Belekockázzuk a vajat, elmorzsoljuk a lisztes résszel. Beleütjük a tojást, és alaposan eldolgozzuk. Folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, és 2 db 30×40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd lisztezett vágódeszkán 1½ cm átmérőjű rudakká sodorjuk. A rudakat kb. 6 cm hosszú darabokra vágjuk, és kifliformára hajtva az előkészített tepsiken 12–15 perc alatt megsütjük, egyik adagot a másik után.
A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, és a még meleg kifliket belehempergetjük.
Megjegyzés
Kb. 50 db lesz belőle.