Meglátják, ebből a finom édességből mosolygósan nagy adag lesz egy-egy szelet. A piskóta kakaóporral készül, ezért liszt nem kell hozzá, az amerikai cheesecake töltelékéhez hasonló szedres krémet pedig zselatin sűríti, amely pusztán fehérje, ezért 2 teáskanálnyi alig 16 kalória. Íme egy szép és jó, de abszolút fogyókúrás süti.
Szederkrémes piskótatekercs
Hozzávalók
A piskótához:
- 3½ dkg 10-12% kakaóvaj-tartalmú, cukrozatlan kakaópor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 4 tojás (szobahőmérsékletű)
- 1 tojásfehérje
- 9 dkg gyümölcscukor
A krémhez:
- 20 dkg mélyhűtött, még fagyos szeder
- 11½ dkg méz
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 2 doboz 12½ dkg-os, 9%-os zsírtartalmú natúr sajtkrém
- 2 teáskanál zselatinpor
Elkészítés
A krémhez az első 3 hozzávalót mérsékelt tűzön 5 perc alatt összefőzzük. Robotgéppel belevegyítjük a sajtkrémet, és megvárjuk, amíg kihűl.
A zselatint simára keverjük ½ dl meleg vízzel, és robotgéppel a szedres sajtkrémhez adjuk. Az egészet kenhetően sűrűre dermesztjük kb. 6 óra alatt a hűtőben, közben néha átkeverjük.
A piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 40×30 cm-es, vékony peremű tepsibe vagy sütőlemezre.
A kakaót a szódabikarbónával összekeverjük. Az egész tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjékhez hozzáadjuk a plusz tojásfehérjét, és robotgéppel kemény habot verünk belőle a gyümölcscukor 1/3-ával. A tojássárgájákat a maradék cukorral fehéredésig keverjük a géppel.
A tojássárgás keverékben fakanállal jól eldolgozzuk a fehérjehab 1/3-át. Ezután továbbra is fakanállal, de óvatos, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a többi habot, majd rászitáljuk a szódabikarbónás kakaót, és ezt is finoman belekeverjük.
A masszát széles pengéjű késsel egyenletesen eloszlatjuk a tepsin, és 15 perc alatt megsütjük. Még melegen átemeljük egy enyhén nyirkos konyharuhára, és az egyik hosszabbik oldalánál indítva szorosan felcsavarjuk. Megvárjuk, amíg kihűl.
A piskótalapot megkenjük a krémmel, és újra feltekerjük. Az édességet folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeletekre vágva kínáljuk.
Megjegyzés
10 adag lesz belőle. (1 adag: 130 kcal)