Édességek

Pisztáciás-aszalt meggyes biscotti

Az olasz biscotti szó azt jelenti: kétszersültek. Hogy miért? Mert először egyben sül a tésztája, aztán szeletre vágva, így a végén kellően ropogós textúrájú lesz. Toscanában az étkezések záróakkordjaként lelkesen mártogatják édes borba – nem csoda, hogy mindenki szélesen mosolyog az asztaloknál.

Pisztáciás-aszalt meggyes biscotti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 3,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 1½ kávéskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg natúr pisztácia
  • 10 dkg aszalt meggy
  • 12½ dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  • pár csepp színtelen keserűmandula-aroma
  • 2 tojás

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, vékony peremű tepsibe.

2

A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát mozsárban úgy-ahogy megtörjük, vagy darálóban durvára aprítjuk, de fontos, hogy felismerhető méretű maradjon. Az aszalt meggyet vízben felforraljuk, azonnal leszűrjük, és papírtörlőre terítve megszárítjuk.

3

A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt citromhéjat és a keserűmandula-aromát robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a liszt felét. Most fakanálra váltunk, hozzákeverjük a maradék lisztet, a pisztáciát és az aszalt meggyet.

4

A puha tésztát 2 egyenlő méretű kupacban osztjuk a tálba, és a kupacokat kikaparjuk a tepsire úgy, hogy egymástól 10 cm távolságra, a tepsi széleitől 5-5 cm távolságra legyenek. Ezután enyhén vizes kézzel 2 db kb. 30 cm hosszú, 4 cm széles hurkát formázunk belőlük, és közben tartjuk a tésztahurkák egymás közötti, és a tepsi széleitől mért, eredeti távolságokat.

5

A tésztahurkákat 25 perc alatt aranybarnára sütjük: ilyenkor kicsit még puhák maradnak, de ez rendben van. Rácsra téve 30 percig hűtjük őket, majd fűrészfogú késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk mindkettőt egy deszkán. A végeik nem kellenek. 6. A szeleteket a vágott oldalukkal lefelé visszatesszük a sütőpapíros tepsire. Nem kell köztük sok helyet hagyni, nem nőnek tovább. Oldalanként 10-10 percig tovább sütjük a szeleteket, aztán mindegyiket áthelyezzük a tepsiről egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

6

Ajándékozáshoz a biscottit celofánzacskóba pakoljuk, a zacskót szalaggal átkötjük, és az ajándékot felcímkézzük.

Megjegyzés

Kb. 30 szelet lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet