Az olasz biscotti szó azt jelenti: kétszersültek. Hogy miért? Mert először egyben sül a tésztája, aztán szeletre vágva, így a végén kellően ropogós textúrájú lesz. Toscanában az étkezések záróakkordjaként lelkesen mártogatják édes borba – nem csoda, hogy mindenki szélesen mosolyog az asztaloknál.
Pisztáciás-aszalt meggyes biscotti
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 1½ kávéskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg natúr pisztácia
- 10 dkg aszalt meggy
- 12½ dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- pár csepp színtelen keserűmandula-aroma
- 2 tojás
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, vékony peremű tepsibe.
A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát mozsárban úgy-ahogy megtörjük, vagy darálóban durvára aprítjuk, de fontos, hogy felismerhető méretű maradjon. Az aszalt meggyet vízben felforraljuk, azonnal leszűrjük, és papírtörlőre terítve megszárítjuk.
A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt citromhéjat és a keserűmandula-aromát robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a liszt felét. Most fakanálra váltunk, hozzákeverjük a maradék lisztet, a pisztáciát és az aszalt meggyet.
A puha tésztát 2 egyenlő méretű kupacban osztjuk a tálba, és a kupacokat kikaparjuk a tepsire úgy, hogy egymástól 10 cm távolságra, a tepsi széleitől 5-5 cm távolságra legyenek. Ezután enyhén vizes kézzel 2 db kb. 30 cm hosszú, 4 cm széles hurkát formázunk belőlük, és közben tartjuk a tésztahurkák egymás közötti, és a tepsi széleitől mért, eredeti távolságokat.
A tésztahurkákat 25 perc alatt aranybarnára sütjük: ilyenkor kicsit még puhák maradnak, de ez rendben van. Rácsra téve 30 percig hűtjük őket, majd fűrészfogú késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk mindkettőt egy deszkán. A végeik nem kellenek. 6. A szeleteket a vágott oldalukkal lefelé visszatesszük a sütőpapíros tepsire. Nem kell köztük sok helyet hagyni, nem nőnek tovább. Oldalanként 10-10 percig tovább sütjük a szeleteket, aztán mindegyiket áthelyezzük a tepsiről egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
Ajándékozáshoz a biscottit celofánzacskóba pakoljuk, a zacskót szalaggal átkötjük, és az ajándékot felcímkézzük.
Megjegyzés
Kb. 30 szelet lesz belőle.