Látványra-ízre különleges csemege, kellemes mennyiségű retrohangulattal. Nem állítom, hogy gyorsan összedobható – azért nem vészes –, és akinek van kedve „házi cukorkaboltosat” játszani, annak nagyon bejön.
Málnás pillecukor
Hozzávalók
- 30 dkg mélyhűtött, felengedett málna
- 2½ dl víz
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- 4 csapott evőkanál zselatin
- 60 dkg cukor
- 3 dl keményítőszörp (pl. Lyles Golden Syrup)
A tepsibe kerülő folpak előkészítéséhez:
- kevés olaj
A szóráshoz:
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
Kibélelünk folpakkal egy 20×30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpakot vékonyan megolajozzuk.
A málnát szétturmixoljuk, átszűrjük, és hozzáadunk 1½ dl vizet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt citromhéjat. Az ízesített málnapürét mérsékelt tűzön 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítjük, majd kihűtjük. Akkor lesz jó a hőmérséklete, ha már nem forró, csak „megcsípi” a beledugott ujjunkat. Ekkor hozzákeverjük a zselatint, és amikor az tökéletesen feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba.
Egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve sziruppá főzzük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék 1 dl vizet. Utána beleállítunk a szirupba egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül néhány percen át forrásban tartjuk, amíg hőmérséklete eléri 115 fokot.
A szirupot lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel apránként hozzákeverjük a málnapüréhez, majd erősebb fokozaton 8-10 perc alatt felhabosítjuk az egészet. Ilyenkor érdemes letakarni az egyik kezünkkel, mert köpködhet. Miután a térfogata a duplájára nőtt, átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük.
A pillecukor masszáját 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen. Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a megdermedt pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele. Ezután kiborítjuk a pillecukrot a tepsiből egy vágódeszkára, levesszük róla a folpakot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Olajozott késsel felkockázzuk, és a kockák vágott oldalait belemártjuk a keményítős porcukorba.
Az ajándékozáshoz sütőpapírral kibélelünk néhány jól záródó dobozt, rétegezve belehelyezzük a felkockázott pillecukrokat, és a rétegek közé is fektetünk sütőpapírt. A dobozokat lezárjuk, felcímkézzük.
Megjegyzés
Kb. 1¼ kg lesz belőle.