A réteskosarak akkor sülnek meg szépen, ha elég helyet hagyunk köztük a tepsiben. Ebben az esetben nem takarja el egyik a másikat, és egyenletesen aranybarnára pirulnak. Ezért a 12 adagos muffintepsiben csak a sarkoknál található mélyedésekbe helyezzük őket, a többi mélyedést pedig üresen hagyjuk.
Fetakrémes réteskosár
Hozzávalók
- 1 csomag 15 dkg-os, 6 lapos rétestészta
A fetakrémhez:
- 5 dkg dió
- 7½ dkg, olajban eltett aszalt paradicsom
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg feta
- 1½ dl habtejszín
- késhegynyi frissen őrölt bors
A muffintepsi és a réteslapok kenéséhez:
- kevés olaj
A díszítéshez:
- 8 db friss bazsalikomlevél
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Vékonyan kiolajozunk egy-egy mélyedést a 12 adagos muffintepsi négy sarkában.
A réteslapokat kihajtogatjuk, és ollóval 4 egyenlő méretű részre vágjuk. Így összesen 24 db kis lapot kapunk. A felvágott lapok felét egy nedves konyharuhával letakarva félretesszük.
A maradék felvágott lapok közül vékonyan megolajazunk 3 db-ot, és egymáson picit elforgatva belehelyezzük a muffintepsi egyik előkészített mélyedésébe. Ezután ugyanígy összeállítunk még 3 réteskosarat.
A réteskosarakat 3-4 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Óvatosan kiszedjük, és félre rakjuk. Az eddig nedves konyharuha alatt tartott lapokból az eddigiek szerint megsütünk még 4 db réteskosarat.
A fetakrémhez a diót egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve megpirítjuk, majd kihűtjük, és durvára vágjuk. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, és vékonyan felcsíkozzuk. A bazsalikom leveleit apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. Ezután a fetát belemorzsoljuk egy tálba, és a tejszínnel meg a fokhagymával együtt botmixerrel krémesre dolgozzuk. Hozzákeverjük a diót, az aszalt paradicsomot és a bazsalikomot, majd megborsozzuk.
Tálalás előtt belekanalazzuk a fetakrémet a kihűlt réteskosarakba, és egy-egy bazsalikomlevéllel díszítjük.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.