A könnyű és ropogós tészta titka a jéghideg hozzávalókban rejlik, ezért a mélyhűtős lépést nem szabad kihagyni. A sütőpor pedig nem tévedés, ez teszi látványosan pufivá a bundát – a kurkuma pedig gyönyörűen megszínezi.
Tőkehal sörtésztában
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 4 db 17 dkg-os, 2,5 cm vastag tőkehalfilé
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 5 dl világos sör, behűtve
A sütéshez:
- napraforgó-, kukorica-, mogyoró- vagy szőlőmagolaj
Elkészítés
A lisztet beleöntjük egy zacskóba, és legalább 15 percre betesszük a mélyhűtőbe.
Az olajat 5 cm-es rétegben egy kb. 26 cm átmérőjű, mély serpenyőbe öntjük. Alacsony tűzön lassan 185 fokra hevítjük, ezt olajhőmérővel ellenőrizhetjük.
A halfiléket sózzuk, borsozzuk. Magunk mellé készítünk egy papírtörlővel bélelt tálcát, erre szedjük majd őket.
A tűzhely mellé készítünk egy nagy keverőtálat, és összekeverjük benne a hideg lisztet a sütőporral és a kurkumával. Ezután hozzáöntjük a sört, és gyorsan elkeverjük. Nem baj, ha maradnak benne kisebb csomók.
Egy halfilét papírtörlővel teljesen szárazra törlünk, és már mártjuk is a tésztába, majd óvatosan beleengedjük a forró olajba. A serpenyőt egy kicsit megmozgatjuk, nehogy a bunda leragadjon. Gyorsan melléteszünk egy másik leszárított, sörtésztába mártott halfilét is.
A 2 halszeletet 5-6 percig sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a papírtörlős tálcára tesszük.
Ugyanígy megsütjük a másik 2 halszeletet is. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.