Paradicsomos töltött káposzta
Hozzávalók
- 50 dkg savanyított káposzta, alaposan átmosva és lecsepegtetve
- 1 fej savanyított káposztalevél
- 25 dkg kolozsvári szalonna, vastag szeletekre vágva
- 2 db 40 dkg-os konzerv darabolt hámozott paradicsom
- 6 szegfűszeg
- 1 evőkanál cukor
A töltelékhez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 12½ dkg füstölt főtt tarja, megdarálva
- 3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- ½ evőkanál őrölt pirospaprika
- 25 dkg darált zsíros sertéshús
- 12½ dkg darált zsíros marhahús
- 1 tojás
- 20 dkg kerek szemű rizs
- 1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben felhevítjük az olajat, majd mérsékelt lángon megpároljuk rajta a hagymát. Hozzákeverjük a darált tarját, és néha megkeverve, kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ha kész, levesszük a serpenyőt a tűzről, és a hagymás tarjához keverjük a fokhagymát és a pirospaprikát, majd átöntjük egy nagy keverőtálba, félretesszük és kihűtjük.
A kihűlt hagymás tarját a darált húsokkal, a tojással, a rizzsel, 1 evőkanál vízzel, az apróra vágott petrezselyemmel, a fahéjjal és néhány reszelésnyi szerecsendióval alaposan összekeverjük, végül sózzuk, borsozzuk.
A savanyú káposzta felét egy 3 literes fazék aljában elrendezzük, majd ráöntjük az egyik konzerv darabolt paradicsomot.
A savanyú káposzta leveleiből a vastagabb középső eret kivágjuk, a nagy leveleket félbevágjuk, és mindegyik levélbe 1 evőkanálnyi húsos tölteléket teszünk. Feltekerjük, és az oldalán lévő üresen maradt káposztalevelet az ujjunkkal mindkét oldalon a töltelékbe nyomkodjuk. Az elkészült töltelékeket a paradicsomos savanyúkáposzta ágyra, szorosan egymás mellé helyezzük, majd rétegezzük, amíg az alkotóelemek tartanak. A rétegek közé 1-1 szelet kolozsvári szalonnát illesztünk.
A megmaradt konzervparadicsomot ízesítjük a szegfűszeggel, a cukorral, valamint sóval és frissen őrölt borssal, majd a káposztacsomagok tetejére öntjük. Az egészet befedjük a maradék savanyú káposztával, és az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi kényelmesen elfedi.
Nagy lángon felforraljuk, majd mérsékelve a lángot, lefedve 1óra alatt készre főzzük. A folyadék mennyiségét időközönként ellenőrizzük, szükség esetén pótoljuk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.