Édességek

Flambírozott karácsonyi sütemény

Érdekessége, hogy nem édességként kezdte a pályafutását a középkorban. Még csak nem is egy bizonyos ételből született, hanem legalább kettőből. Az egyik egy tartalmas leves volt, amelyet gabonából, mazsolából és mandulából főztek. A másik egy húsos pite, amelybe a darabokra vágott húson kívül aszalt gyümölcs és tartósítószerként alkohol is került. Mára összeolvadt a két recept, de annyi megmaradt örökségül, hogy zsiradékként marhafaggyút használnak hozzá. Aki idegenkedik a faggyú ízétől, ne törje magát, és ne kutassa a piacon a hentesnél. Cserélje le vajra, hiszen az Egyesült Királyságban is sokan helyettesítik ezzel.

Flambírozott karácsonyi sütemény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A süteményhez:

  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg aszalt áfonya
  • 15 dkg magozott, apróra vágott aszalt datolya
  • 5 dkg kandírozott citrushéj, apróra vágva
  • 2 dl brandy
  • 10 dkg finomliszt
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 15 dkg marhafaggyú, ledarálva (vagy vaj)
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 tojás
  • 5 dkg hámozott mandula, durvára vágva
  • 25 dkg savanykás alma, lereszelve
  • A brandys vajhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 4 evőkanál brandy
  • 2 dl forró víz
  • A forma kikenéséhez:

  • kevés vaj
  • A flambírozáshoz:

  • 3 evőkanál brandy

Elkészítés

1

A süteményhez az aszalt gyümölcsöket és a kandírozott citrushéjakat összevegyítjük, leöntjük a brandyvel, és lefedve félretesszük 2 éjszakára. Néha átkeverjük, de egyéb teendő nincs vele.

2

A lisztet, a zsemlemorzsát, a sütőport, a sót és a fűszereket összevegyítve magunk mellé készítjük. A faggyút (vagy vajat), a cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat robotgéppel összedolgozzuk egy nagy tálban. Fakanállal belekeverjük a lisztes részt, majd a brandyben áztatott aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a reszelt almát.

3

Kivajazunk egy kb. 1¼ literes pudingformát vagy másik, félgömb alakú, hőálló formát (pl. gömbölyű aljú fém keverőtálat). Belekanalazzuk a masszát, és jól bele is nyomkodjuk egy evőkanállal, majd a formát finoman az asztalhoz ütögetjük, hogy a masszában ne maradjanak levegőbuborékok. A tetejét elsimítjuk a kanál hátával.

4

Ha nem zárható pudingformát használunk, hanem olyat, amelynek nincs teteje, akkor azt becsomagoljuk, nehogy a párolás közben víz jusson bele. Ehhez a forma tetejére ráhelyezünk 2 réteg sütőpapírt és 1 réteg alufóliát, aztán a papírt és az alufóliát ráhajtogatjuk körben a forma oldalára. Ezután a forma tetejétől számítva 2 cm-re körbekötjük a sütőpapírt és az alufóliát konyhai spárgával, hogy a rétegek kifeszüljenek a forma tetején. Végül a spárga alól levágjuk a feleslegesen túllógó sütőpapírt és alufóliát, és az egész formát egymás után háromszor szorosan körbeburkoljuk alufóliával.

5

A gőzöléshez felforralunk 1½ liter vizet egy 25 cm átmérőjű, kb. 5 literes edényben. Beletesszük a becsomagolt formát, és ellenőrizzük, meddig ér a forrásban lévő víz: legfeljebb a forma magasságának feléig jöjjön föl.

6

A süteményt takaréklángon, gyöngyözve forró vízben 6 óra alatt készre pároljuk. Közben érdemes néha ránézni, és ellenőrizni, elég víz van-e az edényben. Ha nem, akkor szükséges mennyiségű forró vízzel utánatöltünk.

7

A brandys vajhoz a porcukrot és a vajat robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a brandyt és a forró vizet, majd ezekkel erős fokozaton tovább keverjük, amíg egynemű, sima krémet nem kapunk. (1-2 héttel korábban is elkészíthető. Tálalásig lefedve a hűtőben tartjuk.)

8

A kész süteményt a formával együtt kiemeljük a vízből, és kihűtjük. Ezután leszedjük a csomagolást a formáról, és a süteményt kifordítjuk egy nagy tálra. (2–4 héttel korábban is elkészíthető. Miután kihűlt, folpakba csomagolva hűtőben tartjuk. Tálalás előtt kibontjuk a folpakból, visszahelyezzük a formába, majd a formát a 4. pont szerint becsomagoljuk, és az édességet gyöngyözve forró vízben átmelegítjük.)

9

A flambírozáshoz a brandyt fém merőkanálban megmelegítjük, ráöntjük a süteményre, és óvatosan meggyújtjuk rajta. Miután a lángok elaludtak, tálalhatunk, és mellé kínáljuk külön tálkában a brandys vajat.

Megjegyzés

10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet