Köretek

Zöldséges burgonyasaláta

Igazi vitaminbomba. Egyszerre pikáns, krémes és a friss zöldségektől ropogós.

Zöldséges burgonyasaláta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 értékelés, átlag: 3,89 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 80 dkg piros héjú burgonya (pl. Gülbaba)
  • 15 dkg házi majonéz (a receptjét lásd lejjebb)
  • 3 szál újhagyma fehér része, felkarikázva
  • 3 szárzeller, meghámozva és vékonyan felkarikázva
  • 4 szem retek, 0,5×0,5 cm-es kockákra vágva
  • 1 evőkanál kapribogyó, lecsöpögtetve és felaprítva
  • 1 nagy csokor snidling, felaprítva
  • 1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva
  • Az öntethez:

  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • A házi majonézhez:

  • 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
  • 1 csipet só
  • 1 dl semleges ízű olaj (szőlőmag-, földimogyoró-, kukorica- vagy napraforgómagolaj)
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

Elkészítés

1

Első lépésként elkészítjük a házi majonézt. Ehhez kézi habverővel összekeverjük a tojássárgáját a sóval egy tálban. Tegyünk konyharuhát a tál alá.

2

A tojássárgájához először csak teáskanalanként, majd bátrabban csorgatva hozzáadjuk a semleges ízű olajat és az extraszűz olívaolajat. Keverjük türelmesen, és használjunk hozzá kézi habverőt. Az egész folyamat kb. 10 percig tart. Ha a majonéz a keverés közben túlságosan besűrűsödik, hígítsuk 1-2 teáskanál hideg vízzel.

3

A kész majonézhez adjuk hozzá a citromlevet, a mustárt, és a reszelt fokhagymát. Ha kész, felhasználásig tegyük félre.

4

A burgonyát megmossuk, és héjastul feltesszük főni egy nagy fazék hideg, sós vízben. Forrástól számított 15–20 perc alatt puhára főzzük.

5

Az öntethez a mustárt és az ecetet kézi habverővel elkeverjük egy nagy salátástálban. Lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, és sózzuk, borsozzuk.

6

A főtt burgonyát leszűrjük, és még melegen lehúzzuk a héját. Vékonyan felkarikázzuk, és azonnal a mustáros öntetbe forgatjuk. Teljesen kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető. Zárt dobozban a hűtőben tartható.)

7

Tálaláskor az összes többi hozzávalót a burgonyához adjuk a majonézzel együtt. Ezután megkóstoljuk a burgonyasalátát, és ha szükséges, újrasózzuk, -borsozzuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet