Igazi vitaminbomba. Egyszerre pikáns, krémes és a friss zöldségektől ropogós.
Zöldséges burgonyasaláta
Hozzávalók
- 80 dkg piros héjú burgonya (pl. Gülbaba)
- só
- 15 dkg házi majonéz (a receptjét lásd lejjebb)
- 3 szál újhagyma fehér része, felkarikázva
- 3 szárzeller, meghámozva és vékonyan felkarikázva
- 4 szem retek, 0,5×0,5 cm-es kockákra vágva
- 1 evőkanál kapribogyó, lecsöpögtetve és felaprítva
- 1 nagy csokor snidling, felaprítva
- 1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva
Az öntethez:
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
A házi majonézhez:
- 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
- 1 csipet só
- 1 dl semleges ízű olaj (szőlőmag-, földimogyoró-, kukorica- vagy napraforgómagolaj)
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
Elkészítés
Első lépésként elkészítjük a házi majonézt. Ehhez kézi habverővel összekeverjük a tojássárgáját a sóval egy tálban. Tegyünk konyharuhát a tál alá.
A tojássárgájához először csak teáskanalanként, majd bátrabban csorgatva hozzáadjuk a semleges ízű olajat és az extraszűz olívaolajat. Keverjük türelmesen, és használjunk hozzá kézi habverőt. Az egész folyamat kb. 10 percig tart. Ha a majonéz a keverés közben túlságosan besűrűsödik, hígítsuk 1-2 teáskanál hideg vízzel.
A kész majonézhez adjuk hozzá a citromlevet, a mustárt, és a reszelt fokhagymát. Ha kész, felhasználásig tegyük félre.
A burgonyát megmossuk, és héjastul feltesszük főni egy nagy fazék hideg, sós vízben. Forrástól számított 15–20 perc alatt puhára főzzük.
Az öntethez a mustárt és az ecetet kézi habverővel elkeverjük egy nagy salátástálban. Lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, és sózzuk, borsozzuk.
A főtt burgonyát leszűrjük, és még melegen lehúzzuk a héját. Vékonyan felkarikázzuk, és azonnal a mustáros öntetbe forgatjuk. Teljesen kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető. Zárt dobozban a hűtőben tartható.)
Tálaláskor az összes többi hozzávalót a burgonyához adjuk a majonézzel együtt. Ezután megkóstoljuk a burgonyasalátát, és ha szükséges, újrasózzuk, -borsozzuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.