Köretek

Tejszínes céklasaláta

Az étel dallamos neve orosz eredetű: a rasszol szóból származik, amely pácot jelent. És tényleg, rendesen tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek pácoltak, ecetesek: ilyen benne a cékla és a csemegeuborka. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy világbajnokian egyszerű összehozni, hiszen a céklával és az uborkával az aprításon kívül semmi teendőnk nincs. Az étel többi része sem túl munkás, a végeredmény mégis pikánsan ízletes és a sok cékla miatt ragyogóan szép színű. Vannak, akik előre összekeverik az alkotóelemeket, és vannak, akik csak felsorakoztatják egymás mellett egy nagy tálban. Az öntet tálalási módja szintén fakultatív: szokás összekeverni a hozzávalókkal, de külön is adható a saláta mellé.

Tejszínes céklasaláta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 20 dkg burgonya (A típusú, nem szétfövő)
  • só és frissen őrölt fehér bors
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 nagy savanykás alma
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 60 dkg készen vett ecetes cékla
  • 10 dkg csemegeuborka
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál aprított friss kapor
  • Az öntethez:

  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 teáskanál porcukor
  • só és frissen őrölt fehér bors

Elkészítés

1

A krumplit alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben héjastul puhára főzzük. Meghámozzuk, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.

2

A sárgarépát alaposan megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kész, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.

3

Az almát meghámozzuk, és a magházas része nélkül kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Az ecetet összekeverjük a porcukorral, és összeforgatjuk vele az almát.

4

Az ecetes céklát lecsöpögtetjük, és kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A csemege uborkát szintén lecsöpögtetjük, és kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.

5

Az öntethez a hideg tejszínt sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a cukorral, és robotgéppel lágy habbá verjük.

6

Tálaláskor felsorakoztatjuk egymás mellé egy nagy tálon a krumplit, a répát, az almát, a céklát, a csemegeuborkát és a hagymát, majd meghintjük a kaporral. A tejszínhabot öntetként adjuk mellé.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet