Az étel dallamos neve orosz eredetű: a rasszol szóból származik, amely pácot jelent. És tényleg, rendesen tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek pácoltak, ecetesek: ilyen benne a cékla és a csemegeuborka. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy világbajnokian egyszerű összehozni, hiszen a céklával és az uborkával az aprításon kívül semmi teendőnk nincs. Az étel többi része sem túl munkás, a végeredmény mégis pikánsan ízletes és a sok cékla miatt ragyogóan szép színű. Vannak, akik előre összekeverik az alkotóelemeket, és vannak, akik csak felsorakoztatják egymás mellett egy nagy tálban. Az öntet tálalási módja szintén fakultatív: szokás összekeverni a hozzávalókkal, de külön is adható a saláta mellé.
Tejszínes céklasaláta
Hozzávalók
- 20 dkg burgonya (A típusú, nem szétfövő)
- só és frissen őrölt fehér bors
- 20 dkg sárgarépa
- 1 nagy savanykás alma
- 1 teáskanál porcukor
- 1 evőkanál fehérborecet
- 60 dkg készen vett ecetes cékla
- 10 dkg csemegeuborka
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 evőkanál aprított friss kapor
Az öntethez:
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 teáskanál porcukor
- só és frissen őrölt fehér bors
Elkészítés
A krumplit alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben héjastul puhára főzzük. Meghámozzuk, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.
A sárgarépát alaposan megmossuk, meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kész, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.
Az almát meghámozzuk, és a magházas része nélkül kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Az ecetet összekeverjük a porcukorral, és összeforgatjuk vele az almát.
Az ecetes céklát lecsöpögtetjük, és kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A csemege uborkát szintén lecsöpögtetjük, és kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk.
Az öntethez a hideg tejszínt sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a cukorral, és robotgéppel lágy habbá verjük.
Tálaláskor felsorakoztatjuk egymás mellé egy nagy tálon a krumplit, a répát, az almát, a céklát, a csemegeuborkát és a hagymát, majd meghintjük a kaporral. A tejszínhabot öntetként adjuk mellé.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.