A világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb krumplis körete. Mivel kevés hozzávalóból készül, nagyon fontos, hogy ezek egytől egyig kitűnő minőségűek legyenek. Szokás hámozott burgonyát használni hozzá, de mélyebb ízű lesz a püré, ha héjában főzzük meg a krumplit. Ez a hagyományos recept különben sokat elmond Írország és a burgonya szomorú kapcsolatáról: a 17. század végéig az ír földművesek alaptáplálékát a gabona és a tej jelentette, a 18. századra viszont már a burgonya, amelyet 1845-ben megtámadott egy kártevő, és emiatt kipusztult a termés nagy része. A tragikus esemény következtében egymillió ember halt éhen, további egymillió pedig kivándorolt az országból.
Újhagymás krumplipüré
Hozzávalók
- 1 kg burgonya (B típusú, főzni való)
- 3 csokor újhagyma
- 10 dkg vaj
- só és frissen őrölt fehér bors
- 2 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 1½ dl habtejszín
A tálaláshoz:
- 5 dkg puha vaj
- 2 evőkanál aprított friss snidling
Elkészítés
A héjas krumplit alaposan megmossuk, majd beletesszük egy kb. 3 literes edénybe, hideg vizet öntünk rá, és mérsékelt tűzön puhára főzzük.
Amíg a krumpli fő, haladunk tovább. Az újhagymák szőrös végeit levágjuk, nincs szükség rájuk. Ezután az újhagymákat megmossuk, megszárítjuk, majd a zöldjükkel együtt apróra vágjuk, és mérsékelt tűzön, kevergetve megfonnyasztjuk a vajon egy közepes méretű serpenyőben. Közben sózzuk, borsozzuk.
A tejet és a tejszínt egy kis edényben összemelegítjük.
Visszatérünk a krumplihoz. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük, majd meghámozzuk. A főzéséhez használt edényt elmossuk, és abban pépesre passzírozzuk. Hozzáadjuk a tejes, tejszínes keveréket és a vajas párolt hagymát, sózzuk, borsozzuk, aztán mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítjük.
Tálaláskor a meleg burgonyapürére rámorzsoljuk a vajat, hogy szétolvadjon a tetején, és meghintjük a snidlinggel.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.