Főételek

Klasszikus amerikai ananászos sült sonka

Az Egyesült Államokban karácsonykor divat a sonka, ez magyarázza különleges díszítését. De a lényeg az, hogy a magyar húsvéti asztalon is megállja a helyét: jópofa és nagyon finom.

Klasszikus amerikai ananászos sült sonka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

 • 1 db füstölt, érlelt, bőrös sonkadarab (kb. 1½–2 kg)
 • ½ friss ananász, meghámozva, kb. 1 cm-es szeletekre vágva, a torzsája kiszúrva
 • 2 dl ananászlé
 • 10 dkg barna cukor
 • 1 evőkanál dijoni mustár
 • 1 piros chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
 • 1 db 2 cm-es friss gyömbér, lereszelve
 • 10–15 szem szegfűszeg
 • 8–10 szem koktélcseresznye
 • A tűzdeléshez:

 • 1 doboz fogpiszkáló

Elkészítés

1

A sonkát egy nagy, legalább 6 literes fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Ezután leöntjük róla a vizet, újratöltjük, újra felforraljuk, majd azt is leöntjük.

2

Harmadszor is felengedjük hideg vízzel, és amikor felforrt, visszavesszük a tűz erejét, és a sonkát éppen csak gyöngyöző forrásban tartva 1 órát főzzük. Levesszük a tűzről, és 1 éjszakán keresztül ebben a vízben hagyjuk hűlni.

3

Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a mázat. Az ananászlevet egy közepes mérőpohárban elkeverjük a barna cukorral, a mustárral, a chilipaprikával és a reszelt gyömbérrel. Félretesszük.

4

A sonkát egy mélyebb sütőtálba fektetjük, és a bőrös oldalát éles késsel kb. 2 cm-es csíkokban sekélyen bevagdaljuk, majd ugyanezt átlósan is megtesszük. A szegfűszegeket az így kialakult sonkabőr-rombuszokba szurkáljuk. A máz felével alaposan bekenjük a sonka felületét.

5

Az ananászszeleteket fogpiszkálóval a sonka felületéhez rögzítjük, majd a szeletek közepébe 1-1 lecsepegtetett koktélcseresznyét helyezünk, szintén fogpiszkálóval. Egy ecset segítségével bekenjük azokat is a mázzal.

6

A sonka mellé 2 dl vizet öntünk, és a tepsit alufóliával gondosan, akár 2 rétegben lefedjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A kellő sütési időt így számoljuk ki: egyszeri 30 perc, valamint a sonka minden ½ kg-jaként további 20 perc, tehát egy 1½ kg-os sonka esetén 90 perc.

7

Közben a sonkát néha meglocsoljuk a tepsi alján összegyűlt lével, majd újra lefedjük. A sütés befejezésekor a sütőt 200 fokra melegítjük, a sonkáról levesszük az alufóliát, és a maradék páccal átkenjük. További 10–20 percig sütjük, hogy a felülete szép piros legyen. Közben nézzünk rá gyakran, mert a máz a cukortartalma miatt megéghet.

8

A megsült sonkát vágódeszkára helyezzük, alufóliával lefedjük, és legalább 20 percig pihentetjük. A fogpiszkálókat kihúzzuk, a sonkát felszeleteljük, végül az ananászszeletekkel és a koktélcseresznyével, valamint a tepsiben megmaradt lével kínáljuk.

Megjegyzés

8–10 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet