Az Egyesült Államokban karácsonykor divat a sonka, ez magyarázza különleges díszítését. De a lényeg az, hogy a magyar húsvéti asztalon is megállja a helyét: jópofa és nagyon finom.
Klasszikus amerikai ananászos sült sonka
Hozzávalók
- 1 db füstölt, érlelt, bőrös sonkadarab (kb. 1½–2 kg)
- ½ friss ananász, meghámozva, kb. 1 cm-es szeletekre vágva, a torzsája kiszúrva
- 2 dl ananászlé
- 10 dkg barna cukor
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 piros chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
- 1 db 2 cm-es friss gyömbér, lereszelve
- 10–15 szem szegfűszeg
- 8–10 szem koktélcseresznye
A tűzdeléshez:
- 1 doboz fogpiszkáló
Elkészítés
A sonkát egy nagy, legalább 6 literes fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Ezután leöntjük róla a vizet, újratöltjük, újra felforraljuk, majd azt is leöntjük.
Harmadszor is felengedjük hideg vízzel, és amikor felforrt, visszavesszük a tűz erejét, és a sonkát éppen csak gyöngyöző forrásban tartva 1 órát főzzük. Levesszük a tűzről, és 1 éjszakán keresztül ebben a vízben hagyjuk hűlni.
Másnap a sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a mázat. Az ananászlevet egy közepes mérőpohárban elkeverjük a barna cukorral, a mustárral, a chilipaprikával és a reszelt gyömbérrel. Félretesszük.
A sonkát egy mélyebb sütőtálba fektetjük, és a bőrös oldalát éles késsel kb. 2 cm-es csíkokban sekélyen bevagdaljuk, majd ugyanezt átlósan is megtesszük. A szegfűszegeket az így kialakult sonkabőr-rombuszokba szurkáljuk. A máz felével alaposan bekenjük a sonka felületét.
Az ananászszeleteket fogpiszkálóval a sonka felületéhez rögzítjük, majd a szeletek közepébe 1-1 lecsepegtetett koktélcseresznyét helyezünk, szintén fogpiszkálóval. Egy ecset segítségével bekenjük azokat is a mázzal.
A sonka mellé 2 dl vizet öntünk, és a tepsit alufóliával gondosan, akár 2 rétegben lefedjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A kellő sütési időt így számoljuk ki: egyszeri 30 perc, valamint a sonka minden ½ kg-jaként további 20 perc, tehát egy 1½ kg-os sonka esetén 90 perc.
Közben a sonkát néha meglocsoljuk a tepsi alján összegyűlt lével, majd újra lefedjük. A sütés befejezésekor a sütőt 200 fokra melegítjük, a sonkáról levesszük az alufóliát, és a maradék páccal átkenjük. További 10–20 percig sütjük, hogy a felülete szép piros legyen. Közben nézzünk rá gyakran, mert a máz a cukortartalma miatt megéghet.
A megsült sonkát vágódeszkára helyezzük, alufóliával lefedjük, és legalább 20 percig pihentetjük. A fogpiszkálókat kihúzzuk, a sonkát felszeleteljük, végül az ananászszeletekkel és a koktélcseresznyével, valamint a tepsiben megmaradt lével kínáljuk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.