Ez az eredeti nevén hot cross bunnak hívott finomság régi angol húsvéti étel, hagyományosan nagypénteken fogyasztották. Valószínűleg ezért került rá a keresztmotívum. Azon melegében, vajjal-lekvárral megkenve is pazar, de mivel nem túl édes, bármelyik sonkához is kiválóan passzol.
Fűszeres-mazsolás buci
Hozzávalók
- 45 dkg finomliszt
- 1 dkg só
- 5 dkg cukor
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
- ¼ kávéskanál őrölt gyömbér
- ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2½ dl langyos tej
- 1 nagy tojás
- 10 dkg vaj, langyosra olvasztva
- 10 dkg mazsola
- 1 narancs reszelt héja
- 2½ dkg kandírozott citrushéj, apróra vágva
A díszítéshez:
- 5 dkg liszt
- ½ dl víz
- ½ evőkanál cukor
A mázhoz:
- 3 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál víz
A tepsi kikenéséhez:
- 2 evőkanál puha vaj
A gyúródeszka lisztezéséhez:
- kevés finomliszt
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot, a szárított élesztőt és a fűszereket egy nagy keverőtálba szórjuk, és fakanállal alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a langyos tejet, ráütjük a tojást, majd dagasztókaros robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan kidagasztjuk.
A langyos, folyós vajat kanalanként a masszához adjuk, ügyelve, hogy a következő adag mindig csak akkor jöjjön, ha az előzőt már felvette a tészta.
Végül a mazsolát, a narancs reszelt héját és a kandírozott citrushéjakat is a masszába dolgozzuk. Bársonyosan puha, leheletnyit ragadós tésztát kapunk. Enyhén nedves konyharuhával lefedjük, és meleg helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk. Ezután 12 egyenlő részre osztjuk, a tésztaadagokat pedig kerek labdákká gyúrjuk. Kivajazunk egy kb. 20×30 cm-es, 7-8 cm magas falú tepsit vagy kerámia sütőformát, és a labdacsokat hármas sorokban sorakoztatva belepakoljuk. Nem baj, ha összeérnek. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 30 percen keresztül kelni hagyjuk őket.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütemény tetejére kerülő kereszthez a lisztet a vízzel és a cukorral csomómentesre keverjük. Egy vékony csőrrel felszerelt habzsákba vagy egy éppen csak levágott sarkú nejlonzacskóba kanalazzuk, és a megkelt bucik tetejére egymást derékszögben metsző vonalakat nyomunk a fehér pépből.
Az előmelegített sütőben 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük a bucikat. Közben a baracklekvárt egy kis edényben összemelegítjük a vízzel, botmixerrel pürésítjük, és a megsült kalácsokat azonnal megkenjük vele.
Rácson hűlni hagyjuk, és tálaláskor, ha összetapadtak, a sorok között késsel végigvágva elválasztjuk őket egymástól.
Megjegyzés
12 db lesz belőle.