Készítsük el ezt az édességet közösen gyerekekkel vagy gyerekeknek. Használjunk natúr marcipánmasszát, málnaszörp vagy céklalé hozzáadásával gyúrjuk át rózsaszínre, és természetesen hagyjuk el a rumot.
Rumos bajazzo
Hozzávalók
A tésztához:
- 12 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- ½ kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg finomliszt
A marcipános részhez:
- 20 dkg rózsaszín marcipánmassza
- 1 kávéskanál rum
- 1 dkg vaníliás cukor
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
- 1 teáskanál olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
Egy nagy tálban a vajat és a porcukrot kézi robotgéppel 4-5 perc alatt alaposan összehabosítjuk. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, aztán a reszelt citromhéjat, majd lassú fokozaton a lisztet is.
A tésztát sima csöves nyomózsákba töltjük, és kb. 2 cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle a tepsire, egymástól 6 cm-re. A halmokat a kezünkkel óvatosan egyforma méretű korongokká lapítjuk, majd a sütőbe tolva 4-5 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
A marcipánt a rummal alaposan összegyúrjuk. A rumos masszából először 2 cm átmérőjű hengert formázunk, aztán a hengert 2 cm-enként feldaraboljuk, majd mindegyik darabkát enyhén vizes kézzel golyóvá formázzuk, végül a golyókból az egyik felüket a konyhapulthoz nyomva félgömböket készítünk.
A félgömböket 1-1 tésztakorongra tapasztjuk, aztán meghempergetjük a vaníliás cukorban, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a mázat. A csokoládé 3/4 részét gőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük a tálat a gőzről, és hozzákeverjük a maradék csokoládét és az olajat.
A sütijeinket villára fektetjük, és az 1/3 részükig egyesével belemartjuk őket a csokoládéba. Rácsra téve megvárjuk, hogy a felesleg lecsepegjen és a csokoládéréteg megdermedjen, végül tálalásig a hűtőbe tesszük. (A maradék korongokat megkenhetjük lekvárral, és kettesével összeragaszthatjuk, tetejüket a maradék olvasztott csokoládéval csíkozhatjuk.)
Megjegyzés
24 db lesz belőle.