Karamellizált krumpli
Hozzávalók
- 1 kg minél apróbb krumpli (pl. parázskrumpli)
- 10 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- só
Elkészítés
1
A krumplikat egy nagy lábosban, enyhén sós vízben feltesszük főzni. Amikor megfőttek, leszűrjük, kihűtjük, majd meghámozzuk őket. (Előző este is megfőzhetők.)
2
Egy 30 cm átmérőjű, tapadásmentes serpenyőbe szórjuk a cukrot, és közepes lángon hagyjuk világosbarnára karamellizálódni. Ekkor óvatosan belekeverjük a vajat, majd a serpenyőbe szórjuk a kihűlt krumplikat, és kevergetve, rázogatva beleforgatjuk, oly módon, hogy mindenhol vastagon bevonja őket a karamell. Ez kb. 10–15 percet vesz igénybe.
3
Tányérra szedve, sóval meghintve azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.