A kelbimbóról bebizonyosodott, hogy csökkenti a sejtjeinkben az örökítőanyag károsodását, tehát rákmegelőző hatású. Ez szép és kedves tőle. Csakhogy valljuk be: a főzés során enyhén kénes szagot áraszt. Ez amúgy összefüggésben áll a jótékony vegyületeivel, de ez még nem elég ahhoz, hogy örömmel lapátoljuk be puszta egészségtudatosságból. Ennél a receptnél szerencsére nem fenyeget a veszély, hogy húzni kezdenénk az orrunkat: a kelbimbót előfőzzük, majd megsütjük, és ezzel elkerüljük a kénes szagot. Hogy a szalonna zsiradéka viszont káros? Na de valami jóízű ártalom csak szükséges, hogy legyen mit helyrebillentenie a szuperegészséges zöldségnek!
Sült kelbimbó szalonnával
Hozzávalók
- 50 dkg kelbimbó, megtisztítva
- só és frissen őrölt bors
- 15 dkg füstölt szalonna, felcsíkozva
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A kelbimbót enyhén sós, bő, forrásban lévő vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, és jeges vízben kihűtjük, hogy ne puhuljon tovább. Ezután papírtörlőn szétterítve alaposan megszárítjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Alufóliát terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
A szalonnát mérsékelt tűzön kevergetve pörcösre pirítjuk az olajon egy közepes méretű serpenyőben. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. A kiolvadt zsiradékot átöntjük egy nagy tálba.
A kelbimbót félbevágjuk, és miközben összeforgatjuk a kiolvadt zsiradékkal, sózzuk, borsozzuk. Ezután a vágott felükkel lefelé egymás mellé rakjuk őket a tepsire, és megsütjük kb. 15 perc alatt.
A még meleg, megsült kelbimbót összekeverjük a félretett szalonnapörccel.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.