Taorminához közel, Savocában található a Bar Vitelli, ahol a Keresztapa című film egyes jeleneteit forgatták. Ingyen bocsátották a stáb rendelkezésére a helyet, és ez remek húzásnak bizonyult, azóta csapatostul keresik fel a turisták, nyáron alig lehet beférni. A környék viszont tele van jó fogadókkal, amelyeket szerencsére elkerült az idegenforgalmi propaganda reklámkalapácsa: semmi zsúfoltság, a tányérok és a poharak kicsit csorbák, az ételek szenzációsak. Ezeket a fűszeres paradicsommártással tálalt, robusztus húsgombócokat ott ettem először.
Szicíliai húsgombócok
Hozzávalók
A szószhoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 db 40 dkg-os konzerv hámozottparadicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 kávéskanál őrölt, csípős pirospaprika
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl víz
- só és frissen őrölt bors
- 1 marék friss bazsalikom
A gombócokhoz:
- 1 szikkadt zsemle
- 5 dkg fenyőmag
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)
- 50 dkg darált marhahús
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 2 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- 2-3 dl olaj
Elkészítés
A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, és egy 30 cm átmérőjű, kb. 6 cm magas peremű lábosban megfonnyasztjuk az olívaolajon. A hámozott paradicsomot a levével együtt összepépesítjük, ráöntjük a fokhagymára, és jöhet azonnal a többi hozzávaló is. Az egészet sózzuk- borsozzuk, kevergetve felforraljuk, és takaréklángon, csendes forrásban kb. 20 perc alatt készre főzzük. A végén apróra vágva belekeverjük a bazsalikomot.
Ezalatt haladunk a húsgombócokkal. A zsemlét félbevágjuk, és beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi. A fenyőmagot egy kicsi, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk, a parmezánt megreszeljük, a zsemlét kinyomkodjuk. Végül az összes hozzávalót késes betétű robotgépben összedolgozzuk, és sózzuk-borsozzuk.
A húsos masszából 20 db egyenlő méretű gombócot formálunk. A sütéshez egy 28 cm átmérőjű teflonserpenyőben, 11 cm-es rétegben olajat forrósítunk, és ha egy kenyérkocka fél perc alatt megpirul benne, elérte a kellő hőmérsékletet. Ekkor 2 adagban, mérsékelt tűzön, adagonként 10-12 perc alatt megsütjük benne a húsgombócokat. Közben néhányszor megforgatjuk őket, hogy egyenletesen piruljanak.
A megsült húsgombócokról papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat, áttesszük őket a mártásba, és mérsékelt tűzön pár perc alatt összefőzzük az ételt. Főtt makaróni illik mellé.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.