Édességek

Ribizlicurd

Az angol citromkrém (lemon curd) mintájára sok más gyümölcsből is készíthetünk zselés krémet, azaz curdöt. Egy dologra azonban mindig figyeljünk: csak vízgőz felett próbálkozzunk vele, mert a tojás könnyen kicsapódhat, és nincs rosszabb egy gyümölcsös ízű rántottánál.

Ribizlicurd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg ribizli, leszárazva
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája

Elkészítés

1

Mindent előkészítünk: a ribizlit botmixerrel pürésítjük, a vajat és a cukrot kimérjük, a tojásokat és a tojássárgájákat egy tálba törjük. Előkészítünk egy mély tálat, amelyre egy szűrőt teszünk – ezen fogjuk majd átpasszírozni a krémet.

2

A vízgőzhöz kétujjnyi vizet engedünk egy lábosba, felforraljuk, majd levesszük alatta a lángot, hogy csak gyöngyözzön, és ráteszünk egy közepes méretű fém keverőtálat. Beledobjuk a vajat, és ha felolvadt, hozzáadjuk a ribizlipürét, a cukrot és a vanília kikapart magjait. 1-2 perc után beleöntjük a tojásokat, és innentől kezdve folyamatosan kevergetjük kézi habverővel. 5-6 perc után elkezd sűrűsödni, ekkor még 1-3 percig keverjük a gőz fölött, és figyeljük az állagát: kicsit folyós, pudingszerű krémet kell kapnunk.

3

A meleg krémet átöntjük a szűrőbe, és spatulával addig kevergetjük, amíg a krém lefolyik a tálba. A szűrőben maradt magokat kidobjuk.

4

A ribizlicurdot folpakkal lefedjük, picit rá is nyomkodjuk a fóliát, így nem fog megbőrösödni. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk jól zárható üvegben. Felhasználás előtt legalább 1 éjszakát pihentetjük.

Megjegyzés

Kb. 3 dl lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet