Az angol citromkrém (lemon curd) mintájára sok más gyümölcsből is készíthetünk zselés krémet, azaz curdöt. Egy dologra azonban mindig figyeljünk: csak vízgőz felett próbálkozzunk vele, mert a tojás könnyen kicsapódhat, és nincs rosszabb egy gyümölcsös ízű rántottánál.
Ribizlicurd
Hozzávalók
- 25 dkg ribizli, leszárazva
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
Elkészítés
Mindent előkészítünk: a ribizlit botmixerrel pürésítjük, a vajat és a cukrot kimérjük, a tojásokat és a tojássárgájákat egy tálba törjük. Előkészítünk egy mély tálat, amelyre egy szűrőt teszünk – ezen fogjuk majd átpasszírozni a krémet.
A vízgőzhöz kétujjnyi vizet engedünk egy lábosba, felforraljuk, majd levesszük alatta a lángot, hogy csak gyöngyözzön, és ráteszünk egy közepes méretű fém keverőtálat. Beledobjuk a vajat, és ha felolvadt, hozzáadjuk a ribizlipürét, a cukrot és a vanília kikapart magjait. 1-2 perc után beleöntjük a tojásokat, és innentől kezdve folyamatosan kevergetjük kézi habverővel. 5-6 perc után elkezd sűrűsödni, ekkor még 1-3 percig keverjük a gőz fölött, és figyeljük az állagát: kicsit folyós, pudingszerű krémet kell kapnunk.
A meleg krémet átöntjük a szűrőbe, és spatulával addig kevergetjük, amíg a krém lefolyik a tálba. A szűrőben maradt magokat kidobjuk.
A ribizlicurdot folpakkal lefedjük, picit rá is nyomkodjuk a fóliát, így nem fog megbőrösödni. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk jól zárható üvegben. Felhasználás előtt legalább 1 éjszakát pihentetjük.
Megjegyzés
Kb. 3 dl lesz belőle.