Édességek

Ribizlikrémes minifánk

A minifánk az új macaron, nem vitás. Könnyű tészta, finom krém és cukormáz. A lényeg itt is a sütés: ahhoz, hogy a fánkok szépen megemelkedjenek, vizet kell spriccelni a sütőbe, ahhoz pedig, hogy ne essenek össze, tilos kinyitni a sütőajtót az első 15 percben.

Ribizlikrémes minifánk

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A fánkhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • A ribizlikrémhez:

  • 1½ dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 3 dl ribizlicurd
  • A mázhoz:

  • 1 dl ribizlilé
  • 12 dkg porcukor
  • A tetejére:

  • ribizliszemek és kristálycukor

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt.

2

A fánkhoz a vajat feltesszük a vízzel egy edényben főni. Amikor gyöngyözni kezd, beleszórjuk a cukrot és a sót, aztán a lisztet is, és közben fakanállal gyors mozdulatokkal keverjük. Amikor már kis golyóvá vált a tésztánk, még 1 percig a tűzön hagyjuk az edényt, és kevergetjük, égetjük a tésztát, aztán lehúzzuk a tűzről. A tésztát átkaparjuk egy nagy keverőtálba, langyosra hűtjük.

3

A tojásokat villával felverjük, majd lassan, robotgéppel folyamatosan keverve a masszához csorgatjuk. Nem biztos, hogy felveszi az összes tojást a tészta, ezért figyeljünk: akkor van készen, ha már „felkúszik” a robotgép karjain.

4

A tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírral borított tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle egymástól 3 cm távolságra. A tésztahalmok csúcsosodó részeit vizes kézzel simítsuk le, különben megégnek, és spricceljük meg őket egy kis hideg vízzel.

5

A fánkokat 10 percig sütjük, majd csökkentjük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Így sütjük tovább még 10–15 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

6

A még meleg fánkok aljába hústűvel vagy késsel fúrjunk lyukat, és hagyjuk, hogy ott távozzon a gőz. (A fánkok tálalás előtt 2-3 nappal elkészíthetők, konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten eltarthatók.)

7

A tálalás napján a krémhez a tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és alacsony lángon forrpontig melegítjük, aztán lehúzzuk a tűzről.

8

Az egész tojást és a tojássárgáját kézi habverővel habosra keverjük a cukorral, majd a keményítőt is hozzákeverjük. Belecsorgatjuk a meleg tejes tejszínt, közben folyamatosan keverjük. Ezután az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett pudingsűrűségűre főzzük. Ha kész, áttesszük egy tálba.

9

A vaníliás krémet összekeverjük a ribizlicurddel, és kis lyukú végződéssel ellátott habzsákba töltjük. A fánkok kalapját levágjuk, és az aljukba adagoljuk a krémet. (Ha kell, a fánkok alját előtte kicsit kikaparjuk.)

10

A mázhoz a ribizlilevet kézi habverővel összekeverjük a cukorral. A fánkok tetejét belemártjuk a mázba, majd 1-2 szem ribizlit vízbe, aztán kristálycukorba mártunk, és a fánkok tetejére tesszük.

Megjegyzés

Kb. 30 apró fánk lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet