A minifánk az új macaron, nem vitás. Könnyű tészta, finom krém és cukormáz. A lényeg itt is a sütés: ahhoz, hogy a fánkok szépen megemelkedjenek, vizet kell spriccelni a sütőbe, ahhoz pedig, hogy ne essenek össze, tilos kinyitni a sütőajtót az első 15 percben.
Ribizlikrémes minifánk
Hozzávalók
A fánkhoz:
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
- 1 evőkanál kristálycukor
- csipetnyi só
- 20 dkg finomliszt
- 3 tojás
A ribizlikrémhez:
- 1½ dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 3 dl ribizlicurd
A mázhoz:
- 1 dl ribizlilé
- 12 dkg porcukor
A tetejére:
- ribizliszemek és kristálycukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es sütőlemezt.
A fánkhoz a vajat feltesszük a vízzel egy edényben főni. Amikor gyöngyözni kezd, beleszórjuk a cukrot és a sót, aztán a lisztet is, és közben fakanállal gyors mozdulatokkal keverjük. Amikor már kis golyóvá vált a tésztánk, még 1 percig a tűzön hagyjuk az edényt, és kevergetjük, égetjük a tésztát, aztán lehúzzuk a tűzről. A tésztát átkaparjuk egy nagy keverőtálba, langyosra hűtjük.
A tojásokat villával felverjük, majd lassan, robotgéppel folyamatosan keverve a masszához csorgatjuk. Nem biztos, hogy felveszi az összes tojást a tészta, ezért figyeljünk: akkor van készen, ha már „felkúszik” a robotgép karjain.
A tésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírral borított tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle egymástól 3 cm távolságra. A tésztahalmok csúcsosodó részeit vizes kézzel simítsuk le, különben megégnek, és spricceljük meg őket egy kis hideg vízzel.
A fánkokat 10 percig sütjük, majd csökkentjük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Így sütjük tovább még 10–15 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
A még meleg fánkok aljába hústűvel vagy késsel fúrjunk lyukat, és hagyjuk, hogy ott távozzon a gőz. (A fánkok tálalás előtt 2-3 nappal elkészíthetők, konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten eltarthatók.)
A tálalás napján a krémhez a tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, és alacsony lángon forrpontig melegítjük, aztán lehúzzuk a tűzről.
Az egész tojást és a tojássárgáját kézi habverővel habosra keverjük a cukorral, majd a keményítőt is hozzákeverjük. Belecsorgatjuk a meleg tejes tejszínt, közben folyamatosan keverjük. Ezután az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett pudingsűrűségűre főzzük. Ha kész, áttesszük egy tálba.
A vaníliás krémet összekeverjük a ribizlicurddel, és kis lyukú végződéssel ellátott habzsákba töltjük. A fánkok kalapját levágjuk, és az aljukba adagoljuk a krémet. (Ha kell, a fánkok alját előtte kicsit kikaparjuk.)
A mázhoz a ribizlilevet kézi habverővel összekeverjük a cukorral. A fánkok tetejét belemártjuk a mázba, majd 1-2 szem ribizlit vízbe, aztán kristálycukorba mártunk, és a fánkok tetejére tesszük.
Megjegyzés
Kb. 30 apró fánk lesz belőle.