A gesztenyés pulykáért mindig nagyon lelkesedtem. Főleg akkor, ha helyettem valaki más bíbelődött vele órákon át. De ehhez a változathoz nincs szükség félnapos konyhai táborozásra. Hiszen nem kell se tölteléket csinálni, se hosszasan locsolgatni a süldögélő szárnyast. Sőt, még azon se kell közben órákon át szorongani, hogy kiszárad-e a végén a pecsenye. Ennél a variációnál a hagyományos töltelék ízes alkotói ugyanis nem a húson belül, hanem azzal együtt puhulnak És a vörösboros-tejszínes mártás bársonyossága százszázalékos biztonsággal gondoskodik róla, hogy a pulyka omlós maradjon. Ráadásul ma már a legtöbb hipermarket mirelitpultjainál hámozott gesztenye is kapható.
Gesztenyés pulyka vörösboros aszalt szilvával
Hozzávalók
- 20 dkg magozott aszalt szilva
- 1½ dl száraz vörösbor
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 csokor újhagyma
- 60 dkg pulykamellfilé
- 2 púpos evőkanál finomliszt
- 2 + 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg hámozott mirelit gesztenye
- 1 húsleveskocka
- 3 dl tejszín
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 2 maréknyi friss kakukkfűlevélke
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Beleszórjuk a magozott aszalt szilvát egy kis műanyag dobozba, aztán annyi száraz vörösbort öntünk rá, amennyi ellepi a szemeket. Ezek után két választásunk lehet: vagy berakjuk a mikróba, hogy közepes fokozaton 2-3 perc alatt mélyen átáztassuk borral a gyümölcsöt; vagy egy kisebb lábosban összeforraljuk a szilvát meg a bort, s ahogy felforrt a nedűben a gyümölcs, rögtön lekapjuk a tűzről az edényt, és hagyjuk, hadd hűljön ki.
Amíg a szilva puhul, finomra vágjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket, aztán felkarikázzuk az újhagymák fehér szárrészét, és mindkét hagymafélét magunk mellé készítjük.
Ezek után a pulykamellfilét 2 centis kockákra vágjuk, ezeket megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük kevés liszttel.
Egy közepesnél kicsit nagyobb és mélyebb serpenyőben 2 evőkanál vaj meg ugyanennyi olaj keverékén először halvány aranybarnára pirítjuk a sós-borsos-lisztes pulykakockákat. Aztán az elősütött húsfalatokat szűrőlapáttal kiszedjük, és félrerakjuk.
Belekanalazunk a serpenyőbe még 2 evőkanál vajat, gyengéden megpároljuk rajta az újhagymakarikákat, és ha már puhák, hozzájuk keverjük a finomra vágott fokhagymát. Visszapakoljuk az edénybe a pulykakockákat, hozzájuk adjuk a vörösborban puhult aszalt szilvát, és a fagyos gesztenyéket. Az egészet felöntöm 4 dl vízzel.
Ízdúsítóként belemorzsoljuk a serpenyőbe a húsleveskockát, majd erős lángon felforraljuk a gesztenyés pulykát. Néha megkeverjük.
Miközben a gesztenyés pulyka elfődögél magában, kézi habverővel csomómentesre keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel, aztán apróra vágjuk a kakukkfű leveleit.
Amikor puha a hús, megint megsózzuk és megborsozzuk a lakomát – a fokozatos ízesítés azért fontos, mert így elkerülhetjük, hogy túlfűszerezzük az ételt -, aztán hozzáöntjük az étkezési keményítővel elkevert tejszínt. Beleszórjuk az apróra vágott kakukkfüvet, és 1 perc alatt selymesre sűrítjük a vörösboros mártást.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.