A nagy klasszikus, amit egy apró trükkel tehetünk még ellenállhatatlanabbá: sima prézli helyett nagyon megéri a mostanában már kapható, nagyobb szemű rusztikus kenyérmorzsát vagy akár pankót használni hozzá.
Szilvás gombóc
Hozzávalók
- 50 dkg sárga burgonya
- 10 dkg rusztikus kenyérmorzsa vagy panko
- 5 + 2 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 18–20 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 8 szem szilva, félbevágva, kimagozva
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A főzéshez:
- só
Elkészítés
A héjas burgonyaszemeket sós vízben kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
Egy 30 cm-es serpenyőben kb. 7 perc alatt aranybarnára pirítjuk a morzsát 5 dkg vajon.
A főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd teljesen kihűtjük. Belekeverjük a tojást, 2 dkg vajat, megsózzuk, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet.
Egy legalább 5 literes lábosban 3 liter vizet forralunk 2 teáskanál sóval. A porcukrot egy kistányéron elkeverjük a fahéjjal.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán 5 mm vastag téglalapra nyújtjuk, és 16 egyforma négyzetre osztjuk. Mindegyik közepére ültetünk 1-1 fel szem szilvát, a vágott felével felfelé. A mag helyére 1 teáskanál fahéjas porcukrot szórunk. A töltött tésztát a tenyerünkbe vesszük, a 4 csücskét és az éleit összetapasztjuk, majd gombócot formázunk belőle. A megtöltött gombócokat a lisztezett deszka szélére gyűjtjük.
Ha már lobogva forr a víz, 4-5 gombócot óvatosan beleengedünk. 2 perc elteltével egy fakanállal óvatosan megmozgatjuk őket, mert hajlamosak leragadni. 15 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha feljöttek a víz tetejére, és további 4 percig főnek. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a pirított morzsában megforgatjuk. A többit ugyanígy elkészítjük, és a maradék fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
16 db lesz belőle.