Egy szefárd zsidó étel, a culupidia frita con limon könnyedebb verziója.
Kurkumás-citromos karfiolropogós
Hozzávalók
- 1 nagy fej karfiol, rózsáira szedve
- 20 dkg finomliszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és a citrom gerezdekre vágva
- 1 kávéskanál őrölt kurkuma
- 1 kávéskanál Cayenne-bors
- 1 kávéskanál só
- 3 tojás
- frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- 1 kis csokor friss petrezselyem vagy snidling, apróra vágva
Elkészítés
Egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk, beleszórjuk a karfiolrózsákat, és kb. 5 percig főzzük. Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük, és hagyjuk teljesen megszáradni.
Egy nagy, zárható műanyag zacskóban összerázzuk a lisztet a citromhéjjal, a fűszerekkel és a sóval. A tojásokat enyhén felverjük egy közepes tálban. A kihűlt karfiolrózsákat a lisztes zacskóba tesszük, lezárva alaposan összerázzuk, hogy minél jobban bevonja őket a keverék.
Egy szűrő segítségével lerázzuk róluk a felesleget, és a tojásba szórjuk őket, ha kell, több adagban. Alaposan megmártjuk, lecsepegtetjük, és visszatesszük a lisztes zacskóba egy újabb alaposan rázás erejéig. Tányérra szedve a hűtőbe tesszük a rózsákat felhasználásig.
Előmelegítjük az olajat 180 fokra. A karfiolrózsákat 2-3 adagban, néha megforgatva ½-1 perc alatt ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, leszárítjuk, és a petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva, a citromgerezdekkel körítve tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.