Főételek

Köfte fűszeres padlizsánnal

A köfte, azaz a közel-keleti konyha fasírtja kiválóan passzol a fűszeres padlizsánhoz.

Köfte fűszeres padlizsánnal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A padlizsánhoz:

  • 2 közepes padlizsán (összesen kb. 70 dkg)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • A köftéhez:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • só és frissen őrölt bors
  • A tálhoz:

  • kevés olaj
  • A sütéshez:

  • 2 dl étolaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy 25×35 cm-es sütőtálat.

2

A padlizsánokat villával megszurkáljuk, és betesszük a mikróba a legnagyobb fokozaton 10 percre.

3

Közben elkeverjük az olívaolajat a zúzott fokhagymával, a chilivel, a narancs reszelt héjával és levével meg a sóval.

4

Ha lejárt a padlizsánok ideje, óvatosan, nehogy a gőz megégessen, hosszában félbevágjuk őket. A kiolajozott sütőtálba sorakoztatjuk a vágott felükkel felfelé.

5

A fűszeres-narancsos pácot rákenjük a padlizsánfelekre, aztán a tálat betesszük a forró sütő felső harmadába. Grillfokozatra kapcsolunk, és 10 perc alatt megsütjük a padlizsánokat.

6

Ezalatt a fasírt összes hozzávalóját összegyúrjuk, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából.

7

Felforrósítjuk az olajat egy 24 cm-es serpenyőben, és két adagban megsütjük benne a gombócokat, kb. 6 perc alatt. Szűrőkanállal kiszedjük, és papírtörlőn leszárítjuk.

8

A köftéket a fűszeres padlizsánra szórva tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet