A köfte, azaz a közel-keleti konyha fasírtja kiválóan passzol a fűszeres padlizsánhoz.
Köfte fűszeres padlizsánnal
Hozzávalók
A padlizsánhoz:
- 2 közepes padlizsán (összesen kb. 70 dkg)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 teáskanál chilipor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- só
A köftéhez:
- 40 dkg darált marhahús
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 2 evőkanál ketchup
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- só és frissen őrölt bors
A tálhoz:
- kevés olaj
A sütéshez:
- 2 dl étolaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy 25×35 cm-es sütőtálat.
A padlizsánokat villával megszurkáljuk, és betesszük a mikróba a legnagyobb fokozaton 10 percre.
Közben elkeverjük az olívaolajat a zúzott fokhagymával, a chilivel, a narancs reszelt héjával és levével meg a sóval.
Ha lejárt a padlizsánok ideje, óvatosan, nehogy a gőz megégessen, hosszában félbevágjuk őket. A kiolajozott sütőtálba sorakoztatjuk a vágott felükkel felfelé.
A fűszeres-narancsos pácot rákenjük a padlizsánfelekre, aztán a tálat betesszük a forró sütő felső harmadába. Grillfokozatra kapcsolunk, és 10 perc alatt megsütjük a padlizsánokat.
Ezalatt a fasírt összes hozzávalóját összegyúrjuk, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából.
Felforrósítjuk az olajat egy 24 cm-es serpenyőben, és két adagban megsütjük benne a gombócokat, kb. 6 perc alatt. Szűrőkanállal kiszedjük, és papírtörlőn leszárítjuk.
A köftéket a fűszeres padlizsánra szórva tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.