Máig eldöntetlen kérdés, honnan származik az étel neve. Egyesek szerint Vincenzo Bellini, a Cataniában született híres zeneszerző azonos című operájának hősnőjéről kapta. A város a mai napig büszke nagy fiára: a szülőházából múzeum lett, a nevezetes színházon kívül pedig szálloda, fogadó, sőt még trafik is viseli a nevét. Mások szerint viszont a norma a normale szó rövidülése, és arra utal, hogy az étel hozzávalói, jelesül a paradicsom, a padlizsán és az érlelt ricotta, a ricotta salata régóta alapvető, mindennapos élelmiszer Szicíliában. Itthon ricottát szórtam meg pecorinóval, reszelhetően kemény juhsajttal, mert ricotta salatát, érlelt ricottát nem árulnak.
Spaghetti alla Norma
Hozzávalók
- 35 dkg spagetti
A paradicsomszószhoz:
- 20 dkg sárgarépa, megtisztítva és darabolva
- 2 db szárzeller, darabokra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, megtisztítva és 8 részre vágva
- 6 gerezd fokhagyma, megtisztítva és félbevágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 2 csapott evőkanál morzsolt oregánó
- ½ dl balzsamecet
- 3 doboz 40 dkg-os konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- 1 csapott evőkanál cukor
A sült padlizsánhoz:
- 2 db 30 dkg-os padlizsán, a végei nélkül 1 cm vékonyan felkarikázva
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- kb. 1 liter olívaolaj vagy napraforgóolaj
A tálaláshoz:
- 25 dkg ricotta
- 4 evőkanál friss, aprított bazsalikom
- 10 dkg pecorino sajt, megreszelve
Elkészítés
A paradicsomszószhoz az első 4 hozzávalót késes betétű robotgépben összedaráljuk vagy kézzel megreszeljük, aztán összekeverjük. A darált zöldségeket az olívaolajon, lefedve, de néha megkeverve kb. 15 perc alatt puhára pároljuk mérsékelt tűzön, egy 25 cm átmérőjű, 10 cm magas edényben. Közben sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük az oregánóval.
A megpárolt zöldségekre ráöntjük a balzsamecetet, és fedő nélkül, nagy lángon kevergetve, kb. 3-4 perc alatt szinte teljesen elforraljuk róla. Hozzáadjuk a levével együtt a hámozott paradicsomot, a cukrot, majd sózzuk-borsozzuk, és mérsékelt tűzön, lefedve 15 perc alatt készre főzzük. (1 nappal korábban elkészíthető. A hűtőben tartjuk, és a felhasználás előtt újramelegítjük.)
A padlizsánsütés megegyezik a caponata receptjénél leírttal. Ezután a megsült padlizsánt ujjnyi vastagon felcsíkozzuk. (1 nappal korábban elkészíthető. A hűtőben tartjuk.)
A spagettit enyhén sós, lobogva forró, bő vízben kifőzzük a csomagolásán jelzett idő alatt. Közben a paradicsomszószhoz hozzákeverjük a sült padlizsánt, és ezzel együtt újramelegítjük.
A megfőtt tésztát leszűrjük, beleforgatjuk a padlizsános paradicsomszószba. Hozzáadjuk a bazsalikom felét, és esetleg 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből is.
Tálalásnál az adagokon evőkanállal elpötyögtetünk néhány helyen puha ricottát, meghintjük a maradék bazsalikommal, és ráreszeljük a sajtot.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.