Klasszikus perectészta, de a formája miatt nincs szükség ügyes kezű munkálkodásra: elég darabokra szedni a tésztát, aztán rudakat sodorni belőle. Ha több időm van, a hűtőben kelesztem meg, mert ízesebb lesz, és ilyenkor nem gyúrok bele zúzott fokhagymát, csupán a főzővízbe dobok néhány gerezdet.
Szezámos stangli
Hozzávalók
- 2½ dl tej, meglangyosítva
- ½ teáskanál cukor
- 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
- 50 dkg finomliszt, mikrohullámú sütőben meglangyosítva
- 2 teáskanál só
- 10 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
- 1 tojás
- 1 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva
A tetejére:
- 5 dkg szezámmag
A tál kikenéséhez:
- kevés olaj
Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot, majd megfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet és a sót elvegyítjük egy nagy tálban, és hozzáadjuk a habos, tejes élesztőt, az olvadt vajat, a tojást és a zúzott fokhagymát. Dagasztókaros robotgéppel kb. 10 perc alatt kidolgozzuk a tésztát.
A tésztát átforgatjuk egy másik, enyhén kiolajozott tálban. A tetejére folpakot nyomkodunk, és meleg helyen 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és tiszta deszkán 18 db egyenlő méretű darabra vágjuk. Mindegyikből kb. 25 cm hosszú rudat sodrunk, majd nedves konyharuhával letakarjuk, és félretesszük, amíg haladunk tovább.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es tepsibe.
Bő vizet forralunk egy 26 cm átmérőjű edényben, és a tésztarudakat 3 egyenlő adagra osztva, adagonként 30-30 másodperc alatt előfőzzük benne. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és egymástól 3-3 cm-re sorakoztatjuk a tepsiken. Meghintjük bőven szezámmaggal, és 20 perc alatt megsütjük a sütőben, egyik tepsivel a másik után.
Megjegyzés
18 db lesz belőle.