Nemrégiben kezembe akadt egy angol szakácskönyv Prawn Cocktail Years címmel. Az ötlet kiváló: kizárólag olyan ételek szerepelnek benne, amelyek hajdan méltán divatosnak számítottak, mára viszont eléggé kikoptak a köztudatból. Ahogy lapozgattam, megláttam a kijevi csirkét, és leragadtam az oldalon. Addig azt hittem, ez az étel nem más, mint halovány fűszervajjal töltött, rántott csirkemell. Vagyis enyhén szólva nem „az agyam eldobom” kategóriából való. De a recept olyan ízekről írt, hogy csuda, és több se kellett, a következő héten megcsináltam ebédre. Mit mondjak, pazar volt.
Kijevi csirke
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé (összesen szűk 1½ kg)
- só és frissen őrölt bors
A fűszervajhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis citrom
- 10 dkg puha vaj
- 3 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
- 1-1 púpos evőkanál apróra vágott, friss tárkony és snidling
- 2 kávéskanál Tabasco-szósz
- 2 evőkanál ánizsízű likőr (pl. Ouzo, Pernod, stb.)
- só és frissen őrölt bors
A panírozáshoz:
- 2 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg szikkadt kenyérbél
A sütéshez:
- bőven olaj
Elkészítés
A fűszervaj töltelékhez a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a citrom héját megreszeljük, a citromlevet kifacsarjuk és átszűrjük. Ezután a puha vajhoz hozzákeverünk 1 evőkanál citromlevet, a többi hozzávalót, az összes citromhéjat, majd sózzuk-borsozzuk, és 11 cm hosszú, 6 cm vastag hurkát formálunk belőle. A fűszervajat folpakba csomagolva betesszük a mélyhűtőbe 10 percre.
Ezalatt haladunk tovább. A csirkemellfiléket hosszában félbevágjuk, aztán a 8 db húst 2 folpak lap közt nyújtófával 0,5-1 cm vékonyra nyújtjuk. Késsel megfazonírozzuk őket, hogy egységesen 18×8 cm-es szeletek legyenek, amelyeket sózunk-borsozunk. (A leszabdalt, fölösleges darabokat valamilyen másik ételhez elhasználjuk.)
A panírozáshoz a tojásokat egy leveses tányérban kézi habverővel simára habarjuk, a lisztet egy másik tányérba szórjuk. A hússzeletek egyik oldalát vékonyan megkenjük habart tojással, majd meghintjük gondolatnyi liszttel, aztán a fűszervajat 4 egyenlő darabra vágjuk, és 4 szelet közepére teszünk belőle egy-egy darabot. A maradék 4 hússzelettel, a tojásos-lisztes oldalukkal lefelé, betakarjuk a fűszervajas szeleteket, és a húsok széleit összenyomkodjuk, hogy tartsanak. Sütőpapíros tálcán 20 percig pihentetjük őket a mélyhűtőben, és közben a panírozáshoz a szikkadt kenyérbelet morzsásra daráljuk, majd beleszórjuk egy leveses tányérba.
A sütéshez a fritőzben legalább 2 l olajat 160 fokra forrósítunk, aztán a szokásos módon bepanírozzuk a megtöltött csirkemelleket, és a forró olajban 8-10 perc alatt készre sütjük őket: egyszerre két darabot teszünk a fritőzbe. Papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges olajat, és az asztalnál citromgerezdeket adunk mellé.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.