Egyéb

Osterpinze

Jópofa a forma – a hármasságnak persze itt is szimbolikus jelentősége van. De ami fontosabb: kellemesen lágy, nem túl édes tészta, frissen és pirítva is kiváló.

Osterpinze

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál ánizs
  • 1 vaníliarúd és kikapart magjai
  • ½ kg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 2 tasak szárított élesztő (14 g)
  • ½ dl fehérbor vagy száraz vermut
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg vaj, olvasztva
  • 1 tojás
  • Az olló éleinek megkenéséhez:

  • kevés olaj

Elkészítés

1

Egy kisebb edényben felmelegítjük a tejet, hozzáadjuk az ánizst és a vaníliarudat a kikapart magjaival együtt, és lefedve ázni hagyjuk 1 órán keresztül. Ekkor leszűrjük, a tejet langyosra felmelegítjük, és félretesszük.

2

Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel. Hozzáöntjük a langyos vermutot vagy bort, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a tojássárgájákat. Dagasztókaros robotgéppel elkezdjük összedolgozni.

3

A langyos tejből 1½ dl-t kisebb adagokban hozzáöntünk, és további 10 percen keresztül dagasztjuk. Ezután az olvasztott vajat kanalanként beledolgozzuk, mindig csak akkor, amikor az előző adagot már felvette. Lágy, sima, rugalmas tésztát kapunk. Folpakkal letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

4

Lisztezett deszkán a megkelt tésztát átgyúrjuk, és 3 egyenlő nagyságú adagra osztjuk. Mindegyiket kerek cipóvá formázzuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsire helyezzük őket úgy, hogy közöttük bőségesen hagyunk helyet. Konyharuhával letakarjuk, és 30 percen keresztül meleg helyen ismét kelni hagyjuk.

5

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást egy kis tálban enyhén felverjük a maradék tejből 1 evőkanálnyival, és a megkelt tésztacipókat megkenjük vele. 5 percig lefedés nélkül pihenni hagyjuk, majd ismét átkenjük őket, és 5 percet újra szikkadni hagyjuk.

6

Egy olló éleit olajjal bekenjük, majd mindhárom cipót a középpontjától kifelé indulva, sugárirányban 3 helyen mélyen bevágjuk. A bucikat az előmelegített sütőben 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

3 darab lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet