Az elkészült befőtt pazar kecskesajthoz, kéksajtokhoz, joghurthoz!
Füge citromos-vaníliás szirupban
Hozzávalók
- 1 evőkanál citromlé
- 50 dkg cukor
- 1 kg érett füge, félbevágva
- 1 vaníliarúd
- ½ bio citrom, karikákra vágva
- 4 evőkanál rum
Elkészítés
1
Sűrű sziruppá főzünk 5 dl vizet a citromlével és a cukorral kb. 20 perc alatt. Beletesszük a félbevágott fügét, ízesítjük a vaníliarúd kikapart magjaival és a vaníliarúddal, valamint a citromkarikákkal, és a forrástól számított 5-6 percig főzzük.
2
A fügéket és a citromkarikákat szűrőkanállal tisztára mosott üvegekbe rakosgatjuk (ehhez a mennyiséghez 2 db 4 dl-es üveg szükséges). A visszamaradt levet újra felforraljuk, és a fügére öntjük.
3
A befőttek tetejére 1-1 evőkanál rumot csorgatunk, majd az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
8 dl lesz belőle.