A dúsan termő fügebokor gyümölcse nem csak nyersen élvezetes! Az egyik legsokoldalúbb alapanyag is a konyhában. Ez a lepény például, salátával körítve komplett vacsora.
Fügés, kéksajtos, hagymás lepény
Hozzávalók
Az omlós tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 15 dkg hideg vaj, felkockázva
- 10 dkg dió, durvára darálva
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 1 póréhagyma, a világoszöld szárrésszel együtt vékonyan felkarikázva
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál friss kakukkfűlevél
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 15 dkg kéksajt
- 4 nagy, érett füge
- 2 evőkanál olívaolaj
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A forma kikenéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés
A tésztához a lisztet összeszitáljuk a sóval, majd kézzel vagy késes betétű robotgéppel morzsásra keverjük a vajjal és a dióval.
A tojássárgájákat 3 evőkanál hideg vízzel összehabarjuk, és a tésztába dolgozzuk.
A tésztát liszttel behintett deszkán 28 cm-es körlappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 23 cm átmérőjű, 5 cm magas, kivajazott piteformát. A kilógó tésztaszéleket körben levágjuk, és a formát folpakba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a vajon 5–10 perc alatt megpirítjuk a felaprított póréhagymát. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel, majd lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük.
A tojásokat a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A hűtőből kivett tésztára sütőpapírt fektetünk, arra lencsét vagy rizst szórunk, és a sütőben 15–20 perc alatt elősütjük. A lencsét és a papírt eltávolítjuk.
A pirított póréhagymát a tejszínes-tojásos masszába keverjük, belemorzsoljuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk, és az elősütött pitetésztába kanalazzuk.
A megmosott fügéket negyedekbe vágjuk, és a vágott felükkel felfele a sajtos krém tetején sugár alakban elhelyezzük. Olívaolajjal megcsepegtetjük, majd a formát visszatesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük az ételt úgy, hogy az utolsó 10 percre alufóliával letakarjuk. Cikkekre vágva, langyosan, salátával tálaljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.