Hagyományos ízek felfrissítve – mint egy falusi vasárnapi ebéd, csak kevesebb kalóriával.
Tavaszi sült csirke
Hozzávalók
- kb. 1¼ kg csirkehús (csontos, bőrös csirkecomb, -szárny és -mell vegyesen), kisebb darabokra vágva
- 2 evőkanál libazsír
- só és frissen őrölt bors
- 1 dl száraz fehérbor
A zöldséges krumplihoz:
- 50 dkg krumpli, megmosva és 2×1 cm-es hasábokra vágva
- 25 dkg zeller, megtisztítva és 2×1 cm-es hasábokra vágva
- 25 dkg sárgarépa, meghámozva és 2×1 cm-es hasábokra vágva
- 2 alaposan megmosott citrom, negyedekbe vágva
- 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve és megtisztítva
- 2 rozmaringág, 5 cm-es darabokra vágva
A tálaláshoz:
- 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
A csirkedarabokat bekenjük libazsírral, majd alaposan megsózzuk, megborsozzuk.
Az újkrumplit, a zellert és a sárgarépát egy 30×40 cm-es tepsibe szórjuk. Hozzáforgatjuk a citromnegyedeket, a fokhagymagerezdeket
és a rozmaringot. sózzuk, borsozzuk, aztán ráöntjük a bort, és a bőrös oldalukkal felfelé ráfektetjük a csirkedarabokat.
A tepsit alufóliával lefedjük, és a krumplis-zöldséges csirkét 35 percig sütjük. Ekkor kiszedjük a sütőből, és a csirkedarabokat egy pillanatra kiemeljük a tepsiből. a zöldséges újkrumplit átkeverjük a tepsiben, visszatesszük rá a húsokat, és meglocsoljuk a tepsiben összegyűlt lével.
Az ételt 15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük a húst, majd petrezselyemmel megszórjuk a zöldséges újkrumplit, és ezzel együtt tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.