Tavasz közepén már tele a piac rebarbarával. Az ember azt se tudja, mibe ne tegye, annyira lehetetlen betelni a pikánsan savanykás zöldséggel. Készülhet vele fagylalt, hab, torta, püspökkenyér, vagy az alábbi ínycsiklandó sütemény, amelyhez nem tévedés, szükségtelen előpárolni, mert sütés közben kellően megpuhul. Tálalásnál isteni hozzá a vaníliás tejföl!
Morzsás rebarbarás sütemény
Hozzávalók
A rebarbarás részhez:
- 75 dkg rebarbara, meghámozva és 2,5 cm-es darabokra vágva
- 10 dkg cukor
- 2 kezeletlen narancs
A tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 3 tojás
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg dió, megpirítva és megőrölve
- 1 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- ½ dl frissen facsart narancslé (az egyik narancsból, amelyet a rebarbarához használtunk)
A morzsás tetejéhez:
- 7½ dkg finomliszt
- ¼ teáskanál só
- 7½ dkg vaj
- 7½ dkg cukor
- 10 dkg dió, megpirítva és apróra vágva
A tepsi kikenéséhez:
- kevés vaj vagy olaj
A tálaláshoz:
- 3 dl tejföl
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 180 fokra. Kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
Előkészítjük a rebarbarás részt. A gyümölcshöz hozzászórjuk a cukrot, majd a narancsok héját a rebarbarához reszeljük. Alaposan összeforgatjuk, aztán magunk mellé készítjük.
A tésztához egy nagy tálban a puha vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
A lisztet, a darált diót, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, majd lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, tojásos masszához. Amikor a második adag lisztnél járunk, a narancslevet is hozzáöntjük. Félrerakjuk a tésztát, amíg a morzsával foglalkozunk.
A morzsához a lisztet és a sót összekeverjük egy tálban. A reszelő nagy lyukú oldalán át hozzáreszeljük a hideg vajat, és az ujjainkkal morzsás állagúra dolgozzuk a liszttel. Belekeverjük a cukrot, majd az apróra vágott diót.
Összeállítjuk az édességet: a tésztát belesimítjuk a tepsibe, rászórjuk a morzsa 3/4 részét, rápakoljuk a rebarbarát, majd rászórjuk a maradék morzsát.
A süteményt kb. 50 perc alatt megsütjük, de a 30. percnél letakarjuk alufóliával, nehogy túlpiruljon. Ha beleszúrunk egy hústűvel, és az tisztán jön ki, készen van.
Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük. Tálalásnál 5×7 cm-es darabokra vágjuk. Vaníliás, porcukros tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés
25 db lesz belőle.