A vajon kívül krémsajt jön a tésztába, emiatt nagyon puha lesz. Annyira szeretem ezt a tésztafélét, hogy a nyári gyümölcsszezonban lepényekhez is szoktam használni. Ilyenkor a kandírozott citromhéjat lecserélem cseresznyére, meggyre, áfonyára, szederre, szilvára, és elhagyom a tetejéről a mázat.
Citromos sütemény
Hozzávalók
- 25 dkg puha vaj
- 12½ dkg natúr tejszínes krémsajt
- 25 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 kezeletlen citrom
- 4 tojás
- 30 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 10 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
A tetejére:
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé (az egyik megreszelt citromból, amelyet a tésztához használtunk)
A tepsi kikenéséhez:
- kevés vaj vagy olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeveréses üzemmódban 160 fokra. Kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 25×35 cm-es tepsit.
A tésztához egy nagy tálba tesszük a puha vajat, a krémsajtot, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd hozzáreszeljük a citromok héját. Kézi robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
A lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük egy másik tálban, aztán lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel 2 részletben hozzáadjuk a vajas, krémsajtos, tojásos masszához.
A tésztát egyenletes rétegben szétkenjük a tepsiben, és megszórjuk a kandírozott citromhéjjal.
A süteményt 40 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy hústűvel, és az tisztán jön ki, készen van.
Tepsistül rácsra helyezzük, és kihűtjük.
A tetejére mázat készítünk. A citromlevet átszűrjük, és egy pohárban megmelegítjük a mikrohullámú sütőben. A porcukrot beleszitáljuk egy kis tálba, ráöntjük a meleg citromlevet, majd simára keverjük vele, és az így kapott mázat csíkokban rácsurgatjuk a kihűlt süteményre. Tálalásnál 5×7 cm-es darabokra vágjuk.
Megjegyzés
25 db lesz belőle.