A grillezés intenzív tűzön, azaz magas hőmérsékleten, rövid idő alatt történik. A barbecue pont az ellenkezője: alacsony hőmérsékleten, hosszú idő alatt zajlik. És itt a bökkenő: megfelelő felszerelés, folyamatos odafigyelés és többórányi szabad idő nélkül nem omlós hús, hanem cipőtalp lesz a sültünkből. Mert hogyan lehetne egy átlagos szabadtéri sütőben órákon át fenntartani a barbecue-hoz kívánatos 110-120 fokot? A megoldás egyszerű: válasszuk több részre a sütés folyamatát, és mindjárt jóval könnyebb a dolgunk.
BBQ - Paprikás oldalas
Hozzávalók
- 1 kg sertésoldalas
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj a pirításhoz
Az előfőzéshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 10 szem koriander
- 2-3 szegfűszeg
- 5 szem fekete bors
A fűszerkéreghez:
- 5 dkg barna cukor
- 3 dkg nem csípős pirospaprika
- ½ evőkanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál só
- 3 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál fokhagymapor
A kenéshez:
- 1 dl olaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 120 fokra. A húst két darabra vágjuk, alaposan megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy akkora tűzálló serpenyőben, amelyben elférnek a húsok. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, és egyelőre edényestől félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és az előfőzéshez szükséges többi hozzávalóval együtt az edénybe szórjuk a hús mellé. Ügyeljünk arra, hogy a hús a csontos felével felfelé feküdjön, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Közepes lángon addig melegítjük, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor alaposan lezárjuk alufóliával, és a sütőbe tesszük 3 órára.
Az idő leteltével a húsokat kiemeljük, és egy jól záródó dobozban a hűtőben tartjuk felhasználásig. (1-2 nap, fagyasztva akár 2 hónap.)
Elkészítjük a fűszerkeveréket: egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat. Felhasználásig félretesszük. (Zárható edényben akár 1 hónapig is eláll.)
Eljött a szabad tér ideje. Fontos, hogy olyan sütőt használjunk, amelynek van fedele! Tüzet rakunk a tűztér egyik felében, a másik oldalra, azaz nem közvetlenül a tűz fölé kerülnek majd a húsok. Amikor a faszén már fehéren parázslik, jöhetnek is. Sózzuk, majd bőségesen és alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. (Ajánlatos gumikesztyűt használni.) Csonttal lefelé a rácsra helyezzük, és bekenjük olajjal. Lefedjük, és 2-3 percenként ellenőrizzük: ha kiszáradna a felülete, újra és újra megkenjük az olajjal. Hőmérséklettől függően 15–20 perc alatt készre sütjük, és rövid pihentetés után tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.