Zöldséges rétes ünnepi kiadásban. Ráadásul amolyan alapreceptként is működik: a spárga helyettesíthető zöldborsóval, karfiollal, a ricotta túróval vagy részben akár juhtúróval is, a zöldfűszereket pedig szabadon variálhatjuk.
Spárgás réteskoszorú
Hozzávalók
- 25 dkg zöld spárga, meghámozva és 2 cm-es darabokra vágva (tisztítva kb. 15 dkg)
- 6 réteslap
- 75 dkg ricotta
- 3 dkg parmezán, megreszelve
- 3 tojás, enyhén felverve
- 1 nagy maréknyi friss zöldfűszer, vegyesen (pl. petrezselyem, kapor, turbolya és snidling)
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
A forma és a réteslapok kenéséhez:
- 10 dkg vaj, megolvasztva
Elkészítés
A spárgadarabokat lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük hűlni. A rügyekből néhányat külön teszünk a réteskoszorú díszítéséhez. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Kenőecsettel alaposan kivajazunk egy 22 cm-es koszorúformát. Belesimítunk egy réteslapot úgy, hogy a közepén ujjal átszúrjuk. Nagyjából elegyengetjük a forma felületén – nem kell tökéletesnek lennie –, és alaposan megkenjük az olvasztott vajjal.
Új réteslap következik, és az előzőhöz képest kicsit elforgatva ezt is a formába simítjuk, és megkenjük vajjal. Hasonló módon egymás után a formába simítjuk a többi lapot is.
Egy közepes méretű keverőtálban fakanállal összedolgozzuk a ricottát, a parmezánt, a felvert tojásokat, a zöldfűszereket és a spárgát. Szerecsendióval, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd a réteslapokkal bélelt formába töltjük.
A réteslapot túllógó széleit a töltelékre hatjuk, és a tetejüket alaposan megkenjük a maradék vajjal. Az előmelegített sütőbe tesszük, és 1¼ órán át sütjük. Ha kell, a sütési idő lejárta előtt félórával alufóliával buggyosan letakarjuk, hogy ne égjen meg.
Rácsra tesszük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, mielőtt kifordítanánk a formából. A félretett spárgarügyekkel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.