Édességek

Az én mákos gubám

Nem vagyok babonás, és ez nagy szerencse, mert különben minden karácsonykor attól félhetnék, nemsokára romokban hever a házasságom. A párom ugyanis ki nem állhatja a mákos gubát, és egyetlen falatot sem hajlandó belőle megenni. Pedig a néphagyomány szerint a karácsonyi ételek mágikus jelentőséggel bírnak: az apró szemű mák a bőséget és a termékenységet biztosítja, a mákos tészta közös eszegetése meg konkrétan a jó házasságot. Persze lehet, hogy mint annyi minden másban, itt is a családi munkamegosztás számít. Még a gimnáziumból ismerjük egymást, és én boldogan megeszem az ő részét is.

Az én mákos gubám

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (124 értékelés, átlag: 3,60 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg szikkadt kifli
  • 12 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy citrom
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • a tepsi kikenéséhez

  • kevés vaj
  • a tálaláshoz

  • 2 dl méz

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 190 fokra és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.

2

A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

3

A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.

4

Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet