Kétféle hagyma és karakteres kéksajt teszi behízelgően lággyá az ízeit.
Kéksajtos hagymakrémleves
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 2 csokor újhagyma fehér szára, vékonyan felkarikázva
- 10 dkg medvehagyma, csíkokra vágva
- só és frissen őrölt bors
- 5 dkg dió
- 1 dl habtejszín
- 10 dkg kéksajt
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítés
Egy 3 literes lábosban megolvasztjuk a vajat, majd az újhagymát és a medvehagymát takaréklángon, lefedve, néha megkeverve szűk 10 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.
Amíg a hagymaduó elkészül, a diót egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk mérsékelt lángon, aztán kihűtjük, és késsel durvára vágjuk. Félretesszük tálalásig.
A megpárolt kétféle hagymát lehúzzuk a tűzről. Vízforralóban 1½ liter vizet forralunk, majd a hagymára öntjük, aztán botmixerrel összeturmixoljuk az egészet.
A krémleveshez hozzáöntjük a tejszínt, belemorzsoljuk a kéksajtot, és mérsékelt lángon addig melegítjük, amíg a kéksajt fel nem olvad benne. Ezalatt sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Tálaláskor rászórjuk a diót, megcsepegtetjük az olívaolajjal.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.