Bableves
Hozzávalók
- 25 dkg száraz fehér bab
- 1 fej vöröshagyma, kisebb kockákra vágva
- 2 közepes sárgarépa, kisebb darabokra vágva
- 2 paradicsom, kisebb kockákra vágva
- 1 kisebb kápia paprika, egészben
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- ½ teáskanál szárított borsikafű
- só
A tálaláshoz:
- 1 evőkanál apróra vágott friss menta
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
1
A fehér babot 1 éjszakán keresztül hideg vízben áztatjuk.
2
Másnap leszűrjük, átmossuk, és a hagymával együtt egy 5 literes fazékba tesszük. Felöntjük 2 liter hideg vízzel, majd az egészet felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, a paradicsomot és a kápia paprikát, sózzuk, és takaréklángon gyöngyözve főzzük 50 percig.
3
A főzési idő felénél a leveshez kanalazzuk az olajat, majd tovább fűszerezzük a pirospaprikával és a borsikafűvel, végül további 25 perc alatt az egészet készre főzzük. Friss mentával és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.