Utazás nélkül ínyenckedni – miért is ne? Íme egy eredeti görög recept, melyhez ugyan kis utánajárás szükséges, amíg beszerezzük hozzá a húst, de tényleg megéri: a kecskehús nemcsak finom, hanem a bárányhoz képest például kevésbé faggyús, így az is bátran nekiállhat, akit eddig visszatartottak a nem mindennapi húsfélék.
Kecskecomb borral, kakukkfűvel és mézzel
Hozzávalók
- 1 db 1 ½ kg-os, kecskecomb, 15 dkg-os darabokra vágva
- só és frissen őrölt bors
- 2 ½ dl olívaolaj
- 4 fej vöröshagyma, felkockázva
- 2 dkg aprított, friss kakukkfű
- 2½ dl száraz fehérbor
- 5 dl víz
- 10 dkg méz
Elkészítés
A húst sózzuk-borsozzuk. Az olajból 1 dl-t megforrósítjuk nagy lángon egy 26 cm átmérőjű, vastag aljú, 4 literes edényben, és a húst 3 adagra osztva körbepirítjuk rajta. Kiszedjük, félretesszük.
Az edénybe beleöntjük a maradék olajat, és a hagymát lefedve, de néha megkeverve megfonnyasztjuk rajta mérsékelt tűzön. Közben sózzuk-borsozzuk, és ízesítjük a friss kakukkfű 3/4-ed részével.
A hagymára ráöntjük a bort, kevergetve szinte teljesen elforraljuk róla, majd az edénybe visszaköltöztetjük a húsokat, amelyeket felöntünk a vízzel.
Az ételt lefedve, takaréklángon, néha megkeverve 2 óra alatt addig főzzük, amíg a hús omlósra nem puhul. Ekkor a mézet hígabbra keverjük 2-3 merőkanálnyi lével, amely a húsból sült ki.
A mézzel együtt az ételt további 20 percig főzzük fedő nélkül, gyakran megkeverve, hogy besűrűsödjön körülötte a szaft. A végén ráhintjük a maradék kakukkfüvet.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.