Ahány taverna, annyiféle módon készítik. Van, ahol a sütés előtt simán lisztbe mártják a cukkinit, van, ahol sűrű palacsintatésztába, és a sörtésztás megoldás is népszerű. Nekem a legutóbbi változat jön be a legjobban. Viszont az ára miatt fölösleges olívaolajban sütni, és – bár eltérőek a vélemények – a füstpontja miatt sem föltétlenül tanácsos.
Sült cukkini tzatzikivel
Hozzávalók
A tzatzikihez:
- 7½ dl natúr joghurt
- 35 dkg kígyóuborka
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- ½ dl extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál apróra vágott friss menta
- 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
- só és frissen őrölt bors
A sült cukkinihez:
- 1 kg cukkini, a végei nélkül 0,5 cm-es karikákra vágva
- 20 dkg finomliszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1½ dl langyos víz
- 1½ dl sör
- só és frissen őrölt bors
A sütéshez:
- 7 dl olaj
Elkészítés
Elsőként a tzatzikit készítjük el. A joghurtot egy vékony szövésű textíliával bélelt szűrőbe öntjük, alá tálat helyezünk, és a hűtőben 2 óra alatt lecsepegtetjük.
Az uborkát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a magjait. Ezután lereszeljük a kézi reszelő nagy lyukú oldalán, majd egy tálban összekeverjük 1 evőkanál sóval, és 30 percre hűtőbe rakjuk. Ezalatt rendesen levet enged.
Az uborkáról leöntjük a levét, és szűrőben, folyó víz alatt átmossuk. Jól kinyomkodjuk, majd papírtörlőn szétterítve megszárítjuk.
A lecsöpögött, sűrű joghurtot beleborítjuk egy tálba, és hozzákeverjük az uborkát, a fokhagymát, az olívaolajat, a mézet, az aprított zöldfűszereket és végül megborsozzuk. Megkóstoljuk, elég sós-e, és ha nem, megsózzuk. Tálalásig lefedve hűtőben tartjuk.
Jöhet a sült cukkini. A felkarikázott zöldséget 2 adagra osztjuk, és összekeverjük egy-egy nagy tálban 1-1 evőkanál sóval. Félretesszük 1 órára.
Amíg a cukkini besózva áll, a tésztához a lisztet, a szárított élesztőt, ½ teáskanál sót és 2 késhegynyi frissen őrölt borsot összevegyítjük egy tálban, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a langyos vizet és a sört. Egynemű, a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapunk, majd ezt is félretesszük.
Ha letelt az 1 óra várakozás, a besózott cukkinit folyó víz alatt jól átöblítjük, aztán papírtörlőn alaposan megszárítjuk.
A sütéshez egy 25 cm átmérőjű, 3 literes lábosban 1,5 cm-es rétegben olajat melegítünk 180 fokra. A hőmérsékletét olajhőmérővel ellenőrizzük.
A cukkiniszeleteket belemártjuk a tésztába, és még a tál fölött lecsöpögtetjük róluk a felesleget, aztán a forró olajba dobjuk. Mérsékelt lángon oldalanként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, de egyszerre csak 10-12 szeletet készítsünk, nehogy lehűljön az olaj. Az elkészült darabokról papírtörlőn felitatjuk a felesleges olajat, és sózzuk, borsozzuk. Tzatzikivel tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.